Uniunea Europeana sanctioneaza hackerii in urma atacurilor cibernetice produse asupra statelor membre

Uniunea Europeana a impus joi primele sanctiuni pentru atacurile cibernetice care vizau institutiile statelor membre, in spatele carora s-ar afla presupusi hackeri din Rusia si China. UE a catalogat atacurile drept amenintare externa si a luat masuri in consecinta.

Masurile implica restrictii financiare si de calatorie impotriva oficialilor din serviciile de informatii militare ruse, precum si a firmelor din Coreea de Nord si China.

de tipul WannaCry, NotPetya si Operatiunea Cloud Hopper au vizat companii europene sau date sensibile din punct de vedere comercial.

UE a declarat printr-un comunicat ca cele sase persoane si trei entitati sanctionate au fost implicate intr-o serie de atacuri informatice, printre care hacking-ul Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice din 2018 sau reteaua electrica din Ucraina in perioada 2015-2016.

Seful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat ca sunt necesare masurile anuntate joi pentru a "preveni, descuraja, stopa si raspunde mai bine la un astfel de comportament rau intentionat in mediul virtual". Atacurile au reprezentat ,,o amenintare externa pentru Uniunea Europeana sau statele membre" si au avut ,,un efect semnificativ impotriva statelor terte sau organizatiilor internationale", a completat Borell.

Sursa : www.mediafax.ro