Presedintele Comisiei Europene, inainte de a pleca de la Bucuresti: Cand se vorbeste despre statul de drept, exista mereu STRANUTURI in sala. Investitiile nu au sens fara un stat de drept

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi, la sesiunea plenară a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Cotroceni, că investiţiile nu au sens fără un stat de drept şi că mereu când se vorbeşte despre stat de drept apar "strănuturi în sală".

,,Respectarea statului de drept este esentiala. Investitiile nu au niciun sens in absenta respectarii statului de drept", a declarat, marti, la Cotroceni, presedintele CE, Jean-Claude Juncker, in incheierea discursului sau.

Oficialul european a adaugat, starnind zambete in sala, ca de cate ori vorbeste despre statul de drept, se stranuta in reuniuni.

,,Cand se vorbeste despre statul de drept, exista mereu stranuturi in sala", a spul seful Comisiei Europene, spre amuzamentul participantilor.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marti, la Palatul Cotroceni, unde participa la Summitul celor Trei Mari, ca Europa incepe ,,sa ramana fara suflare" pentru ca nu respira cu cei ,,doi plamani, de est si de vest".

,,Europa trebuie sa respire cu doi plamani, de Est si de Vest. Daca acest lucru nu se intampla, Europa ramane fara suflare si am impresia ca Europa noastra incepe sa ramana fara suflare, asa ca trebuie sa punem accent pe cooperare, sa folosim o limba comuna pentru Est si pentru Vest", a afirmat Juncker.

Acesta i-a cerut presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa incurajeze ,,noi cai de comunicare intre cei doi plamani" ai continentului.

,,Domnule presedinte, sprijnim Initiativa celor Trei Mari si va incurajam sa deschideti noi cai de comunicare intre cei doi plamani ai continentului, dar si intre Nord si Sud", a precizat presedintele Comisiei Europene.

La randul sau, seful statului, Klaus Iohannis a declarat ca trebuie exploatat pe deplin potentialul de dezvoltare a interconctivitatii, punand accent pe transport, energie si piata digitala.

"In cadrul acestei initiative ne-am propus sa prioritizam transportul, energia si piata digitala. Am avut dreptate, deoarece aici este cea mai mare oportunitate de a dezvolta interconectivitatea. Cred ca este un potential pe care putem si ar trebui sa il exploatam pe deplin, in stransa cooperare cu partenerii din comunitatea euro-atlantica si institutiile financiare europene si internationaantici", a afirmat, presedintele marti la Palatul Cotroceni, in discursul sau din cadrul sesiunii plenare a summit-ul initiativei cel Trei Mari.

Presedintele Klaus Iohannis gazduieste, marti, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Initiativei celor Trei Mari, la care participa presedintele CE, Jean-Claude Juncker, noua presedinti de stat, dar si Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.

Marti a avut loc Sesiunea Plenara a Summitului, moderata de presedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, seful de stat roman va sustine declaratii de presa, alaturi de presedintele Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, si de Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Initiativa celor Trei Mari este o platforma politica flexibila si informala, la nivel prezidential, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate intre Marea Baltica, Adriatica si Marea Neagra - Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia. Primele doua Summituri ale Initiativei au avut loc la Dubrovnik, in 2016, si Varsovia, in 2017.

Sursa : www.mediafax.ro