Maria Desmirean, co-founder Biodeck, despre Directiva UE: ,,Zece obiecte din plastic vor fi interzise" / ,,In urma noastra raman munti de plastic"

Maria Desmirean, co-founder Biodeck - un proiect lansat in 2017 care ofera o gama larga de ambalaje de unica folosinta 100% biodegradabile si reciclabile, facute din plante - a declarat in emisiunea ,,Ochii pe mine!", de la , faptul ca Uniunea Europeana are o lista cu zece obiecte din plastic pe care vrea sa le interzica.

Ce spune invitata lui Vlad Craioveanu despre educatia romanilor in ceea ce priveste respectarea mediului inconjurator, dar si cat de mult a schimbat pandemia aceasta perceptie?

Maria Desmirean: ,,Incepand cu luna iulie vor fi interzise..."

,,Se cheama directiva single use plasticssi, incepand cu luna iulie, vor fi interzise spre comercializare un numar de 10 obiecte sau, ma rog, ambalaje din plastic. Si anume paiele de baut pentru sucuri, betisoarele de urechi, tacamurile, etc. Sunt, de exemplu, betisoare de urechi din bambus. Au ales un numar de 10 obiecte care sunt cele mai des intalnite in ape si oceane. Pieptenele cred ca va mai fi de plastic."

Are romanul o educatie in ceea ce priveste respectarea mediului inconjurator?

Maria Desmirean a recunoscut insa ca, desi se fac pasi importanti pentru a aplica legislatia in vigoare pe partea de mediu, sunt putini oameni care o respecta cu adevarat.

,,Ar trebui sa se faca ceva pentru aplicarea legislatiilor in vigoare pentru ca, pe deoparte, se fac pasi in directia asta. Adica, da, se trece legislatie si se adopta legislatie in favoarea mediului inconjurator, dar din pacate prea putini dintre noi o respecta. Si aici rezultatele vorbesc de la sine."

Care sunt efectele pandemiei asupra industriei de ambalaje biodegradabile, dar si cum s-a schimbat comportamentul romanului, tinand cont de vremurile pe care le traim? Exista politici de mediu in Romania?

,,Daca inainte de pandemie vorbeam de un interes tot mai mare catre reutilizabile, se discuta foarte mult de utilizarea paharelor si cestilor de cafea reutilizabile cand te duci la coffee shop, acum, avand in vedere pandemia, lumea nu prea mai e dispusa sa accepte acest gen de ambalaje reutilizabile si mergem in continuare pe ideea asta de unica folosinta", a explicat Maria Desmirean.

Maria Desmirean: ,,In urma noastra raman foarte multe gunoaie, munti de plastic!"

Invitata lui Vlad Craioveanu a povestit si de unde a pornit ideea Biodeck, dar si cum a fost ea primita pe piata din Romania.

,,Aceasta idee ne-a venit, mie si prietenilor, cand eram la un festival de muzica si ne-am dat seama ca in urma noastra raman foarte multe gunoaie. Ambalaje de cele mai multe ori. (...) Ramaneau munti de plastic. Se pot face si ambalaje pe baza de plante. Pot fi mai multe, in mare parte amidonul de porumb, amidonul de cartof, trestie de zahar."

Maria Desmirean: ,,Mare parte din aceasta receptivitate vine si din presiunea Uniunii Europene"

,,Ne-am bucurat de o receptivitate foarte mare din partea lanturilor de supermarketuri si, in special, a firmelor mari. Mare parte din aceasta receptivitate vine si din presiunea Uniunii Europene, dar si a consumatorului. Pentru ca se asteapta ca marile companii sa aiba demersuri mai sustenabile si sa faca pasi concreti in directia aceasta."

Maria Desmirean, despre planul national de redresare si rezilienta

,,Din punctul meu de vedere, Romania are un noroc foarte mare, cel putin din perspectiva mediului, ca vin aceste tinte de reciclare, cum le numesc ei, tintele de mediu (n.r. - Uniunea Europeana). Si atunci suntem cumva obligati, fortati, trebuie sa facem ceva in directia asta.

In momentul de fata, de exemplu, se lucreaza, exista bugetul asta - planul national de redresare si rezilienta, ii zic ei. Si au obligativitatea sa cheltuie bani pentru mediu. Toate proiectele pe care le fac ei trebuie sa aiba si o componenta de mediu. Deci obligat, fortat, se poate si la noi", conchide co-fondatoarea Biodeck.

Sursa : www.mediafax.ro