MAE: Comisia Europeana a clasat 12 proceduri de infrigement la adresa Romaniei

Comisia Europeană a clasat 12 proceduri de infringement la adresa României şi s-a desistat într-o clauză aflată pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în perioada 4 mai - 18 iunie 2018, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Nota privind stadiul actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei a fost prezentata in sedinta de joi a Guvernului, anunta MAE, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

In perioada de referinta, Comisia Europeana a clasat 12 proceduri de infringement, a suspendat decizia de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene intr-o cauza si s-a desistat intr-o cauza aflata deja pe rolul instantei europene, iar aceasta din urma va fi radiata.

Documentul contine informatii detaliate referitoare la actiunile privind neindeplinirea obligatiei de comunicare a masurilor nationale de transpunere a directivelor UE si la actiunile privind transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE, fiind evidentiate si demersurile necesar a fi realizate de catre institutiile de linie cu atributii in domeniu.

Nota cuprinde si rezultatele inregistrate in perioada 4 mai - 18 iunie 2018 in procedurile de transpunere si aplicare a actelor legislative ale Uniunii Europene.

De asemenea, au fost notificate Comisiei Europene masurile de transpunere a trei directive europene si a fost inchis favorabil un dosar EU Pilot.

,,Romania realizeaza demersuri active pentru a asigura transpunerea legislatiei europene in cea nationala. La nivelul MAE, am urmarit si am reusit sa crestem gradul de constientizare la nivelul institutiilor si autoritatilor publice a particularitatilor procedurilor de infringement si sa acceleram adoptarea actelor normative de transpunere. Impreuna cu institutiile competente in domeniile care fac obiectul actiunilor, am intarit dialogul institutional cu reprezentantii Comisiei Europene si am instituit si instituim acele masuri necesare pentru evitarea sesizarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene si pentru evitarea pronuntarii unor hotarari de condamnare a statului roman", a declarat Cristian Winzer, secretar de stat pentru relatii interinstitutionale si juridice in cadrul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe exercita, in numele Guvernului, prerogativele de Agent guvernamental in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a Tribunalului Uniunii Europene, a celorlalte institutii ale Uniunii Europene, asigurand reprezentarea juridica in cadrul procedurilor prevazute la art. 258-260 din TFUE, in legatura cu, dupa caz, etapele precontencioase si contencioase ale respectivelor proceduri.

Totodata, MAE realizeaza coordonarea interministeriala in vederea transpunerii directivelor UE, precum si coordonarea procesului de notificare electronica a legislatiei nationale care transpune dreptul UE. Responsabilitatea transpunerii si aplicarii actelor legislative UE revine, in mod exclusiv, institutiilor si autoritatilor publice cu atributii in domeniul care face obiectul de reglementare al actelor respective.

 

Sursa : www.mediafax.ro