Italia nu va aplica eventuala directiva UE privind salariul minim

Guvernul Italiei a anunţat, marţi, că nu va implementa posibila directivă privind instituirea salariului minim la nivelul Uniunii Europene, informează agenţia de presă ANSA.

"Decizia Uniunii Europene lasa spatii mari statelor membre pentru a declina acest principiu pe baza realitatilor si caracteristicilor fiecarui stat. Spre exemplu, noi avem contracte colective foarte avansate inclusiv la nivelul doi, astfel ca acest instrument nu trebuie sa penalizeze in niciun fel formele pe care noi le-am experimentat cu succes", a declarat Giancarlo Girgetti, ministrul italian al Dezvoltarii Economice.

Comisia pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Parlamentului European a anuntat marti un proiect de acord privind instituirea unui salariu minim la nivelul Uniunii Europene. Acordul va trebui aprobat formal de Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene.

Comisarul european pentru Munca si Afaceri Sociale, Nicolas Schmit, a declarat ca "Uniunea Europeana nu va impune salariu minim Italiei".

"In Liniile Politice Generale, am promis o lege care sa asigure salarii minime corecte la nivelul Uniunii Europene. Prin acordul politic de astazi, vom furniza rezultate. Noile reguli vor proteja demnitatea muncii si vor asigura ca munca este platita", a declarat Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene.

Sursa : www.mediafax.ro