Comisia Europeana: Urmarim indeaproape reformele judiciare si ale Codurilor penale din Romania

Comisia Europeană transmite, joi într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijore evoluţia reformelor judiciare şi ale Codurilor penale în România, precizând că legislaţia naţională trebuie să fie compatibilă cu standardele UE şi cele internaţionale.

"Comisia urmareste indeaproape si cu ingrijorare evolutiile din Romania. Dupa cum am sustinut in repetate randuri, lupta impotriva coruptiei si asigurarea independentei si profesionalismului sistemului judiciar sunt de importanta majora. Acest lucru face parte si din raportul Comisiei, din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). In acest context, urmarim indeaproape reformele judiciare si ale Codurilor penale din Romania. Vom analiza legislatia adoptata si compatibilitatea acesteia cu standardele Uniunii Europene si cu cele internationale", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala a fost adoptat, luni, de Camera Deputatilor cu 175 de voturi "pentru", 78 voturi "impotriva" si o abtinere.

PNL si USR au sesizat, joi, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) privind proiectului de lege care aduce modificari Codului de procedura penala, adoptat de Parlament, pe motiv ca 100 de amendamente sunt neconstitutionale.

Si presedintele Klaus Iohannis a criticat legea, spunand ca social democratii fac proiecte pentru Liviu Dragnea.

Potrivit legii, procurorii vor avea interdictie de a da informatii in timpul urmaririi penale a unor persoane, dupa ce Comisia pentru legile justitiei a dat in aceeasi zi raport favorabil acestei initiative. Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justitiei aduse Codului de procedura penala, la prima examinare, se numara cel care prevede ca procurorii pot distruge probele unei inregistrari obtinute in mod ilegal.

Un alt amendament se refera la faptul ca o persoana poate beneficia de reducerea pedeapsei, pentru un denunt pe care l-a facut, doar daca acesta este facut intr-un termen de maximum sase luni de la data la care persoana a luat la cunostinta de savarsirea infractiunii.

Forul de specialitate a modificat Codul de procedura penala, adoptand o propunere potrivit careia o instanta de apel nu poate desfiinta decizia, in prima instanta, de achitare a unui inculpat si nu poate da o hotarare de condamnare in apel, fara readministrarea probelor sua fara probe noi. O alta modificare, adoptata de forul de specialitate, vizeaza articolul 453 din Codul de procedura penala prevede ca revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta in cazul neredactarii sau nesemnarii hotararii de condamnare de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei.

Misiunea Comisiei Europene (CE), in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare va efectua o vizita la Bucuresti, in perioada 25-27 iunie.

Sursa : www.mediafax.ro