Comisia Europeana: Am luat cunostinta de adoptarea Codului de Procedura Penala. Vom analiza modificarile

Comisia Europeană transmite, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, faptul că a luat cunoştinţă de faptul că Parlamentul a adoptat Codul de Procedură penală şi va analiza modificările.

"Urmarim indeaproape reformele din sistemul judiciar si a codurile penale. Am luat cunostinta de adoptarea Codului de Procedura Penala. Il vom citi si il vom analiza", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala a fost adoptat, luni, de Camera Deputatilor cu 175 de voturi "pentru", 78 voturi "impotriva" si o abtinere.

PNL si USR au anuntat deja ca vor contesta Legea la Curtea Constitutionala. Si presedintele Klaus Iohannis a criticat legea, spunand ca social democratii fac proiecte pentru Liviu Dragnea.

Potrivit legii, procurorii vor avea interdictie de a da informatii in timpul urmaririi penale a unor persoane, dupa ce Comisia pentru legile justitiei a dat in aceeasi zi raport favorabil acestei initiative. Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justitiei aduse Codului de procedura penala, la prima examinare, se numara cel care prevede ca procurorii pot distruge probele unei inregistrari obtinute in mod ilegal.

Un alt amendament se refera la faptul ca o persoana poate beneficia de reducerea pedeapsei, pentru un denunt pe care l-a facut, doar daca acesta este facut intr-un termen de maximum sase luni de la data la care persoana a luat la cunostinta de savarsirea infractiunii.

Forul de specialitate a modificat Codul de procedura penala, adoptand o propunere potrivit careia o instanta de apel nu poate desfiinta decizia, in prima instanta, de achitare a unui inculpat si nu poate da o hotarare de condamnare in apel, fara readministrarea probelor sua fara probe noi. O alta modificare, adoptata de forul de specialitate, vizeaza articolul 453 din Codul de procedura penala prevede ca revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta in cazul neredactarii sau nesemnarii hotararii de condamnare de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei.

Sursa : www.mediafax.ro