13 aug 2022 - UE

Zelenski: UE nu ar trebui sa fie un "supermarket" pentru rusii bogati. Presedintele Ucrainei vrea interzicea vizelor pentru cetatenii rusi

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat vineri un nou apel către statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi, pentru a evita ca blocul să devină un "supermarket" deschis oricui are mijloacele necesare pentru a intra.

"Trebuie sa existe garantii ca ucigasii rusi sau complicii terorii de stat nu folosesc vizele Schengen", a declarat Zelenski intr-un discurs nocturn, referindu-se la vizele care ii acorda titularului acces in spatiul Schengen fara frontiere, care se intinde pe teritoriul mai multor state UE, informeaza .

"In al doilea rand, nu trebuie sa distrugem insasi ideea de Europa, valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie sa se transforme intr-un supermarket in care nu este important cine intra si in care principalul lucru este ca oamenii sa plateasca doar pentru produsele lor".

Zelenski a indemnat pentru prima data la interzicerea vizelor intr-un interviu acordat saptamana aceasta cotidianului Washington Post, afirmand ca rusii ar trebui sa traiasca in propria lor lume pana cand isi vor schimba filosofia.

Apelul lui Zelenski nu a obtinut inca sprijinul principalilor actori ai UE. Dar el a declarat ca a fost incurajat de sprijinul din partea statelor baltice ex-sovietice si a Republicii Cehe, actualul presedinte prin rotatie al UE. Finlanda a sustinut, de asemenea, aceasta idee.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denuntat apelul lui Zelenski in aceasta saptamana, afirmand ca "orice incercare de a-i izola pe rusi sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectiva".

Sursa : www.mediafax.ro