04 dec 2020 - UE

Viktor Orban mentine opozitia fata de mecanismul UE privind statul de drept

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reiterat, vineri, ca nu va permite aprobarea bugetului Uniunii Europene si a Fondului de relansare economica pana nu va fi exclus din planul bugetar mecanismul privind respectarea normelor statului de drept.

"Pentru noi, anexarea unei astfel de declaratii, precum o nota de aducere aminte lipita pe un carton, acest lucru nu poate merge asa", a declarat Viktor Orban la postul public de radio din Ungaria, conform Agentiei France-Presse si cotidianului Le Figaro.

Jaroslaw Gowin, vicepremier al Poloniei, a sugerat ca "se poate ajunge la un compromis" cu Uniunea Europeana, subliniind ca Varsovia nu se opune introducerii unor criterii privind utilizarea fondurilor europene "in mod transparent si echitabil".

Insa Viktor Orban a amintit Poloniei ca a convenit cu Ungaria sa faca front comun impotriva mecanismului privind statul de drept. "Niciuna dintre cele doua tari nu poate accepta o propunere inacceptabila pentru celalalt stat. Polonezii au asumat un angajament, tarile noastre au semnat o declaratie in care afirma ca Ungaria si Polonia se sustin reciproc", a subliniat Viktor Orban.

Comisia Europeana intentioneaza sa excluda Ungaria si Polonia din Planul Uniunii Europene de relansare economica post-pandemie, daca nu se va ajunge la o solutie de compromis la nivelul celor 27 de state membre cu ocazia summitului Consiliului European, programat saptamana viitoare, au afirmat joi surse europene. Oficiali europeni citati de agentia DPA si de site-ul T-online.de au declarat ca Fondul UE de relansare economica post-pandemie, in valoare de 750 de miliarde de euro, ar putea fi aprobat prin "Procedura cooperarii consolidate", care prevede ca cel putin noua tari UE au dreptul de a institui o integrare sau cooperare avansata intr-un domeniu din cadrul structurilor comunitare fara a fi implicate celelalte tari UE. O alta varianta ar fi crearea Fondului UE de relansare economica post-pandemie in afara structurilor institutionale europene, printr-un tratat interguvernamental.

"Nu avem inca o evaluare finala asupra solutiilor", a explicat un oficial din cadrul Comisiei Europene, subliniind ca "scenariul central" ramane ajungerea la un compromis cu Ungaria si Polonia la summitul Consiliului European din 10-11 decembrie.

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a indemnat Ungaria si Polonia saptamana trecuta sa renunte la blocarea aprobarii bugetului Uniunii Europene si a Fondului de relansare, recomandandu-le sa conteste la Curtea de Justitie a UE mecanismul privind statul de drept.

Ungaria si Polonia, care au semnalat in mai multe randuri ca nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedura necesara adoptarii Bugetului multianual comunitar si Planului european de relansare economica.

Presedintia germana a Consiliului UE a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra in vigoare, proiectul de buget multianual, in valoare de 1.074,3 miliarde de euro, si Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European si de Consiliul UE. Votul in Consiliul UE este prin unanimitate, astfel ca un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, intr-o scrisoare trimisa liderilor Uniunii Europene, ca va bloca aprobarea proiectului de buget multianual daca va fi introdusa clauza privind respectarea normelor statului de drept. "Desi Ungaria se simte obligata sa coopereze, in contextul noilor evolutii, este posibil sa nu asiguram unanimitatea care este necesara pentru aprobarea formala a proiectului bugetar decis in iulie", a transmis Viktor Orban in scrisoare. Viktor Orban considera ca mecanismul privind respectarea statului de drept contine "definitii neclare privind incalcarea normelor", astfel ca "pot aparea abuzuri politice".

Presedintia germana a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de conditionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea functiona prin majoritate calificata. Acordul provizoriu a fost obtinut pe baza recomandarilor formulate la summitul Consiliului European desfasurat in iulie si trebuie aprobat formal de Consiliul UE si de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citati de publicatia germana Der Spiegel, Comisia Europeana va formula propunerile oficiale de sanctionare a unui stat care nu respecta normele statului de drept. Decizia de sanctionare va fi luata de Consiliul UE prin majoritate calificata: voturile a 15 state UE, reprezentand 65% din populatia UE (o procedura numita si regula "dublei majoritati").

Sursa : www.mediafax.ro