20 nov 2020 - UE

Viktor Orban este increzator ca Ungaria si Polonia vor ajunge la un acord cu UE privind bugetul

Premierul ungar, Viktor Orban, s-a declarat increzator, vineri, ca Ungaria si Polonia vor ajunge la un acord cu Uniunea Europeana pentru aprobarea bugetului multianual si a Fondului de relansare economica.

"Negocierile trebuie sa continue si, in final, vom ajunge la un acord, asa merg lucrurile de obicei. Exista optiuni acceptabile pentru Ungaria si Polonia, situatii in care sa decida aspecte juridice, nu majoritatea politica", a declarat Viktor Orban pentru postul public de radio din Ungaria, conform agentiei Reuters.

La randul sau, Krzysztof Szczerski, un oficial din cadrul Presedintiei Poloniei, a declarat ca Varsovia are dreptul "de a refuza ce este gresit" in politicile Uniunii Europene. "Avem dreptul de a cauta si a cere compromisuri", a afirmat Krzysztof Szczerski, citat de postul public TVP Info.

Liderii Uniunii Europene vor continua eforturile pentru a convinge Ungaria si Polonia sa aprobe bugetul multianual si planul de relansare economica, au declarat Charles Michel, presedintele Consiliului European, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel. "In iulie, am acceptat in unanimitate proiectul de buget multianual si Fondul de relansare economica. Sunt esentiale pentru locurile noastre de munca si pentru companii, trebuie sa le punem in aplicare. Trebuie sa gasim o solutie. Continuam discutiile pentru a gasi o solutie acceptabila pentru toata lumea", a declarat Charles Michel joi seara, dupa summitul UE desfasurat prin videoconferinta.

"Presedintia germana a Consiliului UE va continua discutiile cu Ungaria si Polonia", a afirmat, la randul sau, cancelarul Angela Merkel.

Ungaria si Polonia au blocat, luni dupa-amiaza, o procedura necesara adoptarii Bugetului multianual comunitar si Planului european de relansare economica. In cursul unei reuniuni a ambasadorilor UE, reprezentantii Ungariei si Poloniei au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, necesara aprobarii Fondului UE de relansare economica. La randul sau, Slovenia a formulat joi obiectii privind mecanismul in domeniul statului de drept.

Ungaria si Polonia au semnalat in mai multe randuri ca nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, avertizand ca ar putea bloca aprobarea bugetului multianual comunitar si a Fondului de relansare economica.

Sursa : www.mediafax.ro