24 mai 2022 - UE

Viktor Orban continua sa se opuna noilor sanctiuni antiruse, cere evitarea temei la summitul UE

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat marţi că este "foarte improbabil" un acord în următoarele zile privind oprirea importurilor de petrol din Rusia, astfel că recomandă ca tema noilor sancţiuni antiruse să nu figureze pe agenda summitului UE.

"Este foarte improbabil" un acord privind un embargou in privinta importurilor de petrol rus in urmatoarele zile, a declarat Viktor Orban intr-o scrisoare trimisa presedintelui Consiliul European, Charles Michel, conform Agentiei France-Presse si cotidianului Le Figaro.

Viktor Orban considera ca, "in lipsa unui consens" la nivelul tuturor statelor UE, ar fi "contraproductiva" o discutie despre al saselea set de sanctiuni contra Rusiei la summitul Consiliului European programat pe 30-31 mai.

Liderul de la Budapesta sustine ca oprirea importurilor de petrol din Rusia "ar cauza imediat perturbari grave ale aprovizionarii in Ungaria si ar conduce la cresterea preturilor la carburanti cu 55-60%".

"Ungaria ramane puternic dependenta de importurile de energie din Rusia, chiar daca acestea au scazut de la 90% in 2010 la 64% in 2021", subliniaza Viktor Orban in scrisoarea adresata lui Charles Michel, potrivit cotidianului Le Monde.

Guvernul de la Budapesta considera insuficiente derogarile de doi ani privind oprirea importurilor de petrol din Rusia propuse de Comisia Europeana Ungariei, Slovaciei si Cehiei. Ungaria cere o derogare de cel putin patru ani si 800 de milioane de euro din partea UE pentru modificarea rafinariilor.

Guvernul Viktor Orban a anuntat in mai multe randuri ca se opune proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizata a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentand ca, desi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectata grav securitatea energetica.

Sursa : www.mediafax.ro