25 ian 2021 - UE

Vaccinul anti COVID-19, in afara UE. Bogdan Aurescu cere sprijinirea statelor din vecinatatea uniunii

Bogdan Aurescu a cerut luni, la reuniunea miniştrilor de externe din UE, crearea unui mecanism pentru sprijinirea statelor din vecinătate în procurarea vaccinurilor anti Covid-19.

Ministrul roman de Externe a subliniat importanta solidaritatii, precum si faptul ca securitatea sanitara a UE depinde de cea a regiunii extinse.

,,Referitor la strategia UE de distribuire a vaccinurilor catre tari terte, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sustinerea pentru crearea unui mecanism de sprijin al statelor din vecinatate in procurarea vaccinurilor anti-Covid, subliniind importanta solidaritatii, precum si faptul ca securitatea sanitara a UE depinde de cea a regiunii extinse. A aratat ca, pana cand capacitatile de productie si distributie vor putea raspunde cererii din partea tertilor, UE trebuie sa intensifice dialogul cu partenerii pentru sprijinirea acestora pentru pregatirea campaniei de vaccinare, inclusiv prin dezvoltarea strategiilor nationale de vaccinare. A evidentiat, de asemenea, necesitatea ca UE sa acorde sprijin statelor partenere in domeniul comunicarii strategice pentru combaterea dezinformarii in legatura cu lupta impotriva pandemiei si vaccinarea anti-Covid", se arata intr-un comunicat al MAE.

De asemenea, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, Bogdan Aurescu a a reiterat condamnarea arestarii lui Navalnii si s-a alaturat celorlalti ministri de externe europeni care au cerut eliberarea sa cat mai curand.

,,De asemenea, s-a referit la foarte recentele actiuni nedemocratice ale autoritatilor ruse de reprimare a libertatii de exprimare si de a manifesta pasnic. Bogdan Aurescu a reafirmat nevoia unei abordari unitare, principiale si coordonate a dialogului UE cu Rusia, orice contacte ale oficialilor europeni cu autoritatile ruse trebuind sa fie pregatite minutios, transparent si in conformitate cu interesele si principiile politicii europene comune care priveste relatiile UE-Rusia", se mai arata in comunicat.

Totodata, Bogdan Aurescu le-a prezentat ministrilor initiativa Romaniei privind infiintarea si gazduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienta (E-ARC) la Bucuresti.

,,Acesta va functiona, in prima faza, ca institutie nationala in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmand a fi deschis participarii altor sate din UE, NATO sau parteneri care doresc sa se alature demersului, pentru coordonarea actiunilor si bunelor practici in materie la nivelul tuturor actorilor relevanti. Astfel, Centrul este conceput ca o platforma pentru integrarea abordarilor in ceea ce priveste rezilienta si este structurat pe trei piloni: reducerea riscurilor prin anticipare si adaptare, crearea de bune practici si cooperare in domeniul cercetarii. Centrul va promova, printre altele, o abordare strategica integrata privind realizarea coeziunii in jurul conceptului de rezilienta si va identifica atat vulnerabilitatile, cat si solutii pragmatice in acest sens", a mai transmis Ministerul de Externe.

Sursa : www.mediafax.ro