20 nov 2020 - UE

Ursula von der Leyen: UE si Marea Britanie au inregistrat progrese in negocierile post-Brexit

Uniunea Europeana si Marea Britanie au inregistrat progrese importante in ultimele zile in negocierile privind relatiile post-Brexit, anunta presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Dupa saptamani dificile, cu progrese foarte, foarte slabe, in ultimele zile am observat progrese mai bune, miscari asupra dosarelor importante. Este bine", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit agentiei Reuters.

"In privinta standardelor egale, sunt progrese, spre exemplu, in privinta subventiilor, mai sunt cativa metri pana la linia finala, deci mai avem multa treaba", a subliniat presedintele Comisiei Europene.

Potrivit unor diplomati europeni, inca sunt disensiuni, dar atmosfera este optimista.

Negocierile directe la nivel inalt intre Uniunea Europeana si Marea Britanie privind relatiile post-Brexit au fost suspendate, joi, dupa depistarea unui caz de coronavirus in echipa europeana, dar continua prin videoconferinta.

"Ne aflam intr-o etapa cruciala a negocierilor. Presiunea timpului este enorma si ne dam cu totii seama ca timpul se scurge. Eu nu mi-am pierdut increderea", a afirmat ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Tytti Tuppurainen. "Trebuie sa facem tot posibilul pentru a ajunge la un acord. Acesta este scopul UE, vrem sa avem un acord complet si echilibrat cu Marea Britanie", a precizat Tytti Tuppurainen.

Insa reprezentantul Frantei in Comisia Europeana, Thierry Breton, comisar pentru Piata Interna, a avertizat ca nu va exista niciun acord post-Brexit daca Marea Britanie nu accepta standardele UE. "Eu inteleg foarte bine ca prietenii nostri britanici vor sa beneficieze de pe urma pietei comunitare. Daca britanicii accepta aceste reguli, vor fi bineveniti. Daca nu le accepta, nu va fi niciun acord", a atras atentia Thierry Breton.

Premierul britanic, Boris Johnson, a admis, marti, ca este incerta eventualitatea unui acord cu Uniunea Europeana privind relatiile post-Brexit, insa a sustinut ca Marea Britanie oricum va prospera. "Depunem eforturi imense pentru a gasi solutii care sa respecte in totalitate suveranitatea Marii Britanii, dar suntem departe de certitudinea posibilitatii unui acord si timpul este foarte scurt", a declarat Boris Johnson, intr-o sedinta de guvern. Premierul Marii Britanii a afirmat ca el vrea un acord cu UE, "dar nu cu pretul principiilor centrale asociate suveranitatii si controlului asupra legilor, frontierelor, fondurilor si pescuitului".

Insa Boris Johnson sustine, potrivit agentiei Reuters, ca Marea Britanie va prospera oricum, chiar si fara un acord cu Uniunea Europeana privind viitoarele relatii bilaterale. Mediile de afaceri sunt preocupate de efectele eventualei incheieri a tranzitiei post-Brexit fara niciun acord.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. In perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana. Downing Street vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor, in contextul proximitatii geografice dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit.

Sursa : www.mediafax.ro