25 nov 2020 - UE

Ursula von der Leyen indeamna Ungaria si Polonia sa permita rapid aprobarea bugetului UE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea aprobării bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare, recomandându-le să conteste la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept.

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a indemnat miercuri Ungaria si Polonia sa renunte la blocarea aprobarii bugetului Uniunii Europene si a Fondului de relansare, recomandandu-le sa conteste la Curtea de Justitie a UE mecanismul privind statul de drept.

"Uniunea Europeana asteapta unda verde pentru viitorul Cadrul Financiar Multianual si pentru Fondul Viitoarea Generatie UE. In mai, Comisia Europeana a prezentat planul de relansare Viitoarea Generatie UE si bugetul multianual. Sefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre au negociat zile si nopti in iulie si au ajuns la un compromis", a declarat Ursula von der Leyen intr-un discurs rostit miercuri in Parlamentul European.

"Acum, doua state membre au exprimat dubii. Cel mai bun mod de a avansa ar fi sa eliminam acele dubii. In iulie, toti cei 27 de sefi de state sau de guvern au acceptat un nou mecanism de conditionare pentru incalcarea normelor statului de drept care ameninta bugetul UE, doar pentru acele incalcari. Este un mecanism adecvat proportionat si necesar si este dificil sa ne imaginam ca cineva din Europa ar avea o problema cu acest mecanism", a adaugat Ursula von der Leyen, conform stenogramei discursului, publicata pe site-ul Comisiei Europene.

"Insa daca cineva ar avea totusi dubii, exista o procedura clara: se pot adresa Curtii Europene de Justitie si pot analiza toate detaliile noilor reguli. Acolo este locul in care sunt transate de obicei diferentele de opinie referitoare la textele juridice. Nu pe cheltuiala a milioane de europeni care asteapta cu disperare ajutorul nostru. Le datoram o reactie prompta. Celor care, pentru binele nostru, au fost nevoiti sa inchida temporar restaurantele si companiile. Celor ale caror vieti sunt afectate. Celor care se tem pentru locurile de munca, inclusiv in Polonia si Ungaria", a subliniat presedintele Comisiei Europene.

Ungaria si Polonia, care au semnalat in mai multe randuri ca nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedura necesara adoptarii Bugetului multianual comunitar si Planului european de relansare economica.

Presedintia germana a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra in vigoare, proiectul de buget multianual, in valoare de 1.074,3 miliarde de euro, si Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European si de Consiliul UE. Votul in Consiliul UE este prin unanimitate, astfel ca un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, intr-o scrisoare trimisa liderilor Uniunii Europene, ca va bloca aprobarea proiectului de buget multianual daca va fi introdusa clauza privind respectarea normelor statului de drept. "Desi Ungaria se simte obligata sa coopereze, in contextul noilor evolutii, este posibil sa nu asiguram unanimitatea care este necesara pentru aprobarea formala a proiectului bugetar decis in iulie", a transmis Viktor Orban in scrisoare. Viktor Orban considera ca mecanismul privind respectarea statului de drept contine "definitii neclare privind incalcarea normelor", astfel ca "pot aparea abuzuri politice".

Presedintia germana a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de conditionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea functiona prin majoritate calificata. Acordul provizoriu a fost obtinut pe baza recomadarilor formulate la summitul Consiliului European desfasurat in iulie si trebuie aprobat formal de Consiliul UE si de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citati de publicatia germana Der Spiegel, Comisia Europeana va formula propunerile oficiale de sanctionare a unui stat care nu respecta normele statului de drept. Decizia de sanctionare va fi luata de Consiliul UE prin majoritate calificata: voturile a 15 state UE, reprezentand 65% din populatia UE (o procedura numita si regula "dublei majoritati").

Sursa : www.mediafax.ro