29 sep 2020 - UE

Ungaria ataca in termeni duri conditionare a accesului la fonduri UE de situatia statului de drept: "Este vorba de un act de santaj, este inacceptabil"

Ungaria considera "inacceptabila" propunerea Germaniei privind conditionarea acordarii fondurilor europene, inclusiv a asistentei financiare pentru relansarea economica, de respectarea normelor statului de drept, a declarat marti Judit Varga, ministrul ungar al Justitiei.

"Este vorba de un act de santaj, este inacceptabil", a afirmat Judit Varga, potrivit agentiei de presa Reuters.

Anterior, premierul Viktor Orban a avertizat ca ar putea bloca decizia de implementare a unui mecanism de sanctionare in cazul in care nu este mentinut acordul summitului UE din iulie.

Germania, care exercita in prezent Presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, a elaborat un nou mecanism european prin care accesarea fondurilor comunitare, inclusiv a bugetului pentru relansare economica post-pandemie in valoare de 750 de miliarde de euro, sa fie conditionata de respectarea principiilor statului de drept.

Consiliul European a acceptat in principiu un astfel de mecanism in iulie, dar a evitat detalierea sistemului, pentru a nu atrage blocarea planului de catre Polonia si Ungaria, acuzate de subminarea independentei justitiei si de actiuni impotriva presei si a organizatiilor nonguvernamentale. Insa majoritatea statelor membre UE vor un sistem clar de conditionare a accesarii fondurilor europene de respectarea normelor statului de drept.

"Statul de drept necesita ca toate puterile publice sa actioneze in cadrul limitarilor stabilite prin lege, sub controlul unor instante judiciare independente si impartiale", se arata intr-un proiect de directiva elaborat de Presedintia germana a Consiliului UE, conform Reuters.

Eurodeputatul german Moritz Korner ar vrea si un sistem clar de sanctionare a statelor care incalca principiile statului de drept. "Fara un sistem automat de sanctionare, propunerea Germaniei nu reuseste sa protejeze statul de drept si corectitudinea cheltuielilor bugetare europene", a explicat eurodeputatul.

Potrivit proiectului legislativ german, sanctiunile ar include suspendarea fondurilor europene printr-o decizie cu vot majoritar a tarilor membre, la recomandarea Comisiei Europene. In acest fel, ar fi evitata blocarea unei decizii prin veto de catre Polonia sau Ungaria. Insa tarile care pledeaza pentru o abordare mai dura ar vrea ca votul majoritar sa fie necesar pentru blocarea sanctiunilor, nu pentru aprobarea acestora.

Totusi, unii functionari UE se tem ca un sistem prea ambitios de sanctionare ar putea atrage reactii dure. "Este important ca toate partile sa ramana la compromisul delicat la care s-a ajuns. Ceea ce nu a primit sustinerea liderilor in acel moment cu siguranta o va primi acum", a subliniat un oficial UE.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat ca vrea mentinerea acordului din iulie. "Nu exista o acceptare din partea Poloniei de a permite aplicarea arbitrara a diverselor clauze si de a fi blamat cineva doar pentru ca Guvernul nostru nu este placut", a spus Mateusz Morawiecki.

Sursa : www.mediafax.ro