28 oct 2020 - UE

Un eurodeputat francez care cere o taxa UE pe tranzactii financiare a intrat in greva foamei

Un eurodeputat francez, Pierre Larrouturou, a anuntat miercuri ca intra in greva foamei pentru a exercita presiuni asupra presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, si a cancelarului german, Angela Merkel, de a accepta introducerea unei taxe europene pe tranzactiile financiare.

"Este urat sa auzim mereu ca nu exista bani pentru sanatate, clima, locuri de munca, in timp ce pietele financiare sunt intr-o situatie mai buna ca niciodata. Pentru a exercita presiuni asupra Angelei Merkel si a lui Emmanuel Macron, incep prin greva foamei", a anuntat miercuri, prin Twitter, eurodeputatul Pierre Larrouturou, membru al grupului parlamentar Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D, centru-stanga).

"Scopul meu nu este sa mor, ci sa evitam milioane de morti: Europa trebuie sa aiba mijloacele de a actiona pentru servicii de sanatate, protejarea climei si locuri de munca", subliniaza eurodeputatul Pierre Larrouturou.

Pierre Larrouturou cere in primul randul introducerea unui impozit pe tranzactii financiare la nivel european. Liderii statelor Uniunii Europene si ai institutiilor comunitare au stabilit in iulie un buget multianual european de 1.074 de miliarde de euro. In plus, a fost aprobat un Fondul de relansare economica post-pandemie de 750 de miliarde de euro. Insa numerosi eurodeputati solicita si introducerea unui impozit european pe tranzactii financiare, care ar putea genera anual 50 de miliarde de euro, conform publicatiei NouvelObs.com.

"Singura solutie este sa generam resurse pentru Uniunea Europeana printr-o taxa pe tranzactiile financiare", a insistat Pierre Larrouturou, membru al Comisiei pentru Buget din Parlamentul European, conform site-ului german NTV.de.

Sursa : www.mediafax.ro