20 nov 2020 - UE

,,Un Craciun sobru". Fara saruturi, imbratisari si cine festive mari, sunt conditiile anuntate de un premier dintr-o tara a UE

Autorităţile din Italia urmează să decidă noi restricţii sau relaxarea lor din 3 decembrie. Regiunile îşi vor putea schimba „culoarea” – adică gradul de risc, magazinele ar urma să rămână deschise până la 22.00. Cert este că va fi un Crăciun sobru, fără săruturi, îmbrăţişări şi cine festive mari.

Ipoteza studiata de guvern prevede deschiderea magazinelor de la 9 la 22, deschiderea centrelor comerciale la sfarsit de saptamana, a restaurantelor seara in toate zonele Italiei, cu exceptia celor rosii.

Toate acestea numai in cazul in care curba epidemiologica continua sa scada.

In zonele rosii, semnalele sunt incurajatoare, rata de transmitere a virusului scade. Mai trebuie ca si spitalele sa iasa din momentul critic. Acesta este motivul pentru care pana in 3 decembrie nu va exista nicio relaxare, scrie Corriere della Sera.

In ce priveste magazinele, autoritatile vor sa ofere cetatenilor timp pentru a face cumparaturi inainte de Craciun. Daca se mentine tendinta ultimelor zile, magazinele ar putea ramane deschise pana la ora 22. Incepand cu 3 decembrie, centrele comerciale vor fi redeschise si sambata, duminica si alte sarbatori.

De asemenea, obiectivul este redeschiderea seara a barurilor si a restaurantelor, cu respectarea stricta a regulilor: limita de patru locuri la masa, obligatia de a purta masca la plecare, mentinerea distantei in timpul consumatiei.

Este evident ca, odata cu relaxarea masurilor, interdictia de a iesi din case dupa ora 22.00 nu ar mai avea sens. Masurile discutate acum vizeaza interdictia de la ora 23:00 sau chiar miezul noptii.

Pe de alta parte, se pare ca se va mentine interdictia intrarii si iesirii din regiunile rosii si portocalii ale Italiei, pentru a nu se repeta adunarile si excursiile care au avut loc in vara.

Interdictia adunarilor in aer liber si in interior va ramane in vigoare, la fel si interdictia de a organiza petreceri mari. De asemenea, pare foarte probabil ca salile de sport sa ramana inchise.

Premierul Giuseppe Conte nu promite nimic legat de relaxarea restrictiilor, insa descrie Craciunul ,,mai sobru". Pe de alta parte, Conte spera ca in timpul sarbatorilor ,,economia se va putea dezvolta, se vor putea face cumparaturi si se vor oferi cadouri", insa spune ca nimeni nu trebuie sa isi faca iluzii, deoarece acest Craciun nu va semana cu cele din trecut: ,,Saruturile, imbratisarile, sarbatorile si cinele numeroase sunt de neconceput, indiferent de rata de infectare".

,,O saptamana de petreceri ar insemna sa platim cu cresterea brusca a curbei in ianuarie si nu ne putem permite asa ceva", a spus Conte.

Sursa : www.mediafax.ro