27 ian 2022 - UE

UE vs Rusia, frontul din Africa. Blocul comunitar este pregatit sa impuna sanctiuni statelor care folosesc mercenari rusi

Uniunea Europeană a avertizat miercuri ţările din zona Sahel să nu angajeze mercenari ruşi şi a subliniat că este pregătită să impună sancţiuni.

Guvernul interimar din Mali a acceptat prezenta pe teritoriul sau a contractorilor de securitate ai Grupului Wagner. Luna trecuta, UE a aplicat sanctiuni impotriva a opt persoane si a trei companii petroliere cu legaturi cu compania Wagner, care este acuzata de incalcari ale drepturilor omului in Republica Centrafricana, Libia si Siria, relateaza AP.

Avertismentul UE a fost lansat in cadrul unei serii de intalniri intre seful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, si ministrii de externe din Ciad, Mali, Mauritania si Niger.

Borrell a declarat ca a subliniat "profunda ingrijorare a UE in urma confirmarii desfasurarii de mercenari rusi in Mali si a marelui pericol pe care aceasta il reprezinta pentru populatia civila. Metodele acestui grup sunt incompatibile cu eforturile noastre colective in materie de securitate si dezvoltare".

Intr-o lunga conversatie cu ministrul de externe Abdoulaye Diop, Borrell a insistat asupra faptului ca "Uniunea Europeana doreste sa ramana angajata in Mali si in regiunea Sahel, dar nu cu orice pret".

Principala preocupare a europenilor in regiunea Sahel, importanta din punct de vedere strategic, dar instabila, este decizia guvernului interimar din Mali de a amana pana in 2026 alegerile prevazute pentru luna viitoare.

Ca raspuns, grupul regional vest-african ECOWAS a impus sanctiuni economice mai dure asupra Mali. UE a stabilit un cadru pentru a impune propriile masuri.

Sursa : www.mediafax.ro