27 nov 2022 - UE

UE vrea sa dubleze accizele pentru tutun, sa creasca preturile pentru tigari si produse de vaping

UE urmează să propună o taxă pentru vaping, ca parte a unei reorganizări a impozitării industriei tutunului care ar dubla, de asemenea, accizele în statele membre cu taxe reduse pe ţigări, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene, conform Financial Times.

Potrivit Ziarului Financiar, modificarile legislative, care fac parte dintr-un efort al Bruxelles-ului de a reduce rata fumatului, vor creste acciza minima a UE pentru tigari de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de tigari, ceea ce ar duce la cresterea preturilor in tarile din Europa de Est, unde pachetele se pot vinde cu mai putin de 3 euro.

Noul regim fiscal va alinia, de asemenea, impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vapoarele si tutunul incalzit, la cea a tigarilor, in conditiile in care factorii de decizie politica din intreaga lume privesc din ce in ce mai putin favorabil popularitatea acestor noi produse in randul tinerilor.

Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel putin 40%, in timp ce produsele de vaping mai putin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun incalzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciza de 55%, adica o rata de impozitare de 91 de euro la 1 000 de articole vandute.

Alberto Alemanno, profesor de drept al UE la scoala de afaceri HEC Paris, a declarat ca absenta unui cadru de accize la nivelul UE pentru vapori si tutun incalzit a ,,slabit eforturile de control al tutunului" in intregul bloc.

De asemenea, accizele la tigari ar creste considerabil in tari precum Austria si Luxemburg, unde preturile sunt scazute in raport cu veniturile. Se preconizeaza ca majorarea taxelor pe tigari va genera 9,3 miliarde de euro in plus pentru statele membre ale UE.

Modificarile au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o ,,generatie fara tutun" pana in 2040. In cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sanatatii doresc sa reduca consumul de tutun in randul cetatenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25 % la 20 % in 2025 si la mai putin de 5 % pana in 2040.

In aceasta luna, Comisia a impus o interdictie privind produsele din tutun incalzit aromatizat pentru a reduce cresterea cererii in randul consumatorilor tineri. In SUA, autoritatile de reglementare de la Food and Drug Administration au luat masuri pentru a interzice produsele populare de vaping, cum ar fi Juul.

Rob Branston, lector senior in economia afacerilor si membru al Grupului de cercetare pentru controlul tutunului de la Universitatea din Bath, a declarat ca actualizarea regimului fiscal a fost ,,asteptata cu mult timp in urma" pentru a creste preturile in tarile in care tigarile erau ,,prea ieftine" si pentru a ajunge din urma inflatia.

,,Acest lucru va salva vieti", a spus el. ,,Cresterile de preturi induse de taxe sunt ... . unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru reducerea consumului de tutun, astfel incat cresterile semnificative ale ratelor minime de impozitare . . sunt esentiale pentru a obtine reducerile dorite in ceea ce priveste cancerul si alte boli".

Dar Peter van der Mark, secretarul general al Asociatiei Europene a Tutunului pentru Fumatori, un organism al industriei, a avertizat ca ,,daca aveti o crestere brusca si foarte abrupta, puteti crea o piata pentru comertul ilicit".

Dustin Dahlmann, presedintele Aliantei Europene Independente pentru Vape, a adaugat ca impunerea de taxe pe noile produse din tutun ar putea duce la ,,alternative mult mai putin daunatoare" la fumat, care ,,sunt taxate mult prea puternic in multe tari".

Un studiu de impact care a facut obiectul unei scurgeri de informatii a afirmat ca majorarea accizei minime ar avea ,,un impact puternic asupra consumatorilor si operatorilor economici" din statele UE in care preturile tigarilor sunt scazute, printre care Bulgaria, Slovacia, Polonia si Ungaria.

Sursa : www.mediafax.ro