06 apr 2021 - UE

UE vrea relansarea relatiilor cu Turcia, dar solicita respectarea drepturilor fundamentale

Uniunea Europeana este pregatita pentru un "nou impuls" in relatiile cu Turcia, afirma presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in timp ce presedintele Consiliului European, Charles Michel, cere Administratiei Recep Erdogan respectarea drepturilor fundamentale.

Ursula von der Leyen si Charles Michel s-au intalnit marti, la Ankara, cu presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

"Am avut o prima intrevedere buna cu presedintele Recep Tayyip Erdogan. Turcia manifesta interes pentru relansarea relatiilor cu UE intr-un mod constructiv. Suntem pregatiti sa colaboram pentru un nou impuls in relatiile bilaterale inaintea summitului UE din iunie", afirma Ursula von der Leyen, prin Twitter.

"Am discutat posibila intensificare a cooperarii: relatii economice mai puternice, modernizarea uniunii vamale, cooperarea mai buna in domeniul imigratiei, in baza Acordului bilateral. Dar Turcia trebuie sa respecte reglementarile internationale in domeniul drepturilor omului si standardele pe care le-a asumat", a precizat presedintele Comisiei Europene.

La randul sau, Charles Michel a cerut Turciei sa respecte drepturile fundamentale.

"Statul de drept si respectarea drepturilor fundamentale sunt valori esentiale ale Uniunii Europene. I-am impartasit presedintelui Erdogan preocuparile noastre profunde privind cele mai recente evolutii din Turcia din acest punct de vedere, in principal in privinta libertatii de exprimare si actiunilor impotriva partidelor politice si presei. (...) Dialogul ramane o parte esentiala in relatiile UE-Turcia", a afirmat Charles Michel.

Sursa : www.mediafax.ro