19 ian 2021 - UE

UE vrea consolidarea sistemului financiar si intensificarea rolului euro pe plan global

Uniunea Europeana intentioneaza sa consolideze sistemul economic si financiar comunitar si sa promoveze rolul monedei euro la nivel mondial, pentru intensificarea rolului in guvernarea economica internationala, conform unui plan strategic prezentat marti de Comisia Europeana.

Comisia Europeana a prezentat o strategie care prevede "stimularea deschiderii, fortei si rezistentei sistemului economic si financiar al UE pentru anii care vor urma". "Strategia are scopul de a permite Europei sa joace un rol de conducere in guvernarea economica mondiala, in acelasi timp protejand UE de practici incorecte si abuzive", anunta Comisia Europeana, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu si accesat de agentia MEDIAFAX.

Strategia prevede consolidarea rolului international al monedei euro, prin promovarea utilizarii in tari terte partenere, dezvoltarea infrastructurii financiare de piata si imbunatatirea rezistentei, precum si promovarea implementarii uniforme a sanctiunilor impuse de UE.

"Uniunea Europeana este campioana a multilateralismului si a asumat angajamentul de a colabora mai strans cu partenerii. In acelasi timp, UE trebuie sa isi cimenteze pozitia internationala la nivel economic si financiar", afirma Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.

"Economia UE si piata financiara trebuie sa fie in continuare atractive pentru investitorii internationali. (...) Pentru continuarea eforturilor si in contextul noilor provocari geopolitice, propunem o serie de masuri suplimentare pentru cresterea rezistentei economiei UE si a infrastructurii pietelor financiare, propunem consolidarea statutului euro ca moneda internationala de referinta si intensificarea aplicarii sanctiunilor UE", a declarat, la randul sau, Mairead McGuiness, comisarul UE pentru Servicii financiare, Stabilitate financiara si Uniunea capitalului de piata.

Sursa : www.mediafax.ro