09 ian 2022 - UE

UE va sprijini integritatea teritoriala a Ucrainei. Josep Borrell: "Orice agresiune va avea consecinte grave pentru Rusia"

Josep Borrell a declarat ca "Rusia este parte a acestui conflict si nu un mediator, asa cum sustine adesea. Principalul nostru interes, preocuparea si scopul este de a determina Rusia sa reduca tensiunile". "In general, s-au acumulat tensiuni in ceea ce priveste securitatea europeana. In cadrul conferintei de presa pe care am sustinut-o pe linia de contact, am subliniat ca principalul nostru interes, preocuparea si scopul este de a determina Rusia sa detensioneze tensiunile. Implementarea integrala a acordului de la Minsk de catre Rusia ramane o conditie fundamentala. Vom continua sa sustinem eforturile diplomatice pentru a reinvia solutionarea conflictului in cadrul Grupului de contact trilateral (Rusia, Ucraina si OSCE) si formatul Normandiei (Rusia, Ucraina, Franta si Germania). Este la fel de important ca Misiunea Speciala de Monitorizare a OSCE sa isi poata indeplini pe deplin mandatul" a declarat seful diplomatiei europene intr-un .

Borel considera ca dialogul si descurajarea sunt necesare.

"Dialogul este o necesitate, dar la fel este si descurajarea si hotararea printr-un sprijin ferm al suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. Orice agresiune ulterioara impotriva Ucrainei va avea consecinte masive si costuri grave pentru Rusia. Coordonam abordarea noastra indeaproape cu parteneri transatlantici si alti parteneri care au aceleasi opinii. Nu exista securitate in Europa fara securitatea Ucrainei".

"Dincolo de Ucraina, este in joc intreaga arhitectura europeana de securitate. Conducerea rusa, excluzand in mod deliberat orice referire la UE din ,,proiectele de tratate" pe care le-au prezentat in decembrie anul trecut, pare sa intentioneze sa intoarca ceasul inapoi la vechile timpuri ale logicii Razboiului Rece. Propunerile ruse reflecta intr-adevar pozitia autoritatilor ruse care urmaresc sa retraga evolutiile care au avut loc incepand cu 1990 in detrimentul unitatii europene si cu incalcarea independentei si suveranitatii statelor fostelor sovietice. Acest tip de delimitare a sferelor de influenta nu apartine anului 2022".

"Trebuie sa fim clari ca nimic nu se va discuta despre securitatea in Europa fara europeni. Am convenit cu SUA si partenerii nostri ca astfel de discutii vor continua in coordonare si participarea UE. In plus, nu ar trebui sa se impuna limite independentei Ucrainei sau dreptului acesteia de a-si determina alegerile de politica externa. Si, desigur, orice discutie despre Ucraina trebuie sa necesite ca Ucraina sa fie la masa".

Sursa : www.mediafax.ro