28 nov 2022 - UE

UE va sanctiona natiunile terte care evita aplicarea masurilor contra Rusiei

Consiliul Uniunii Europene a decis, luni, adoptarea unui mecanism care va permite adoptarea de acţiuni contra naţiunilor terţe care evită aplicarea sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei, informează cotidianul Le Monde.

Consiliul UE a decis in unanimitate ca evitarea sanctiunilor impuse Rusiei reprezinta o "infractiune", conform Presedintiei cehe a institutiei europene. Decizia va permite sanctionarea cetatenilor si entitatilor din state terte care nu respecta sanctiunile.

"UE a raspuns cu determinare la razboiul neprovocat si nejustificat al Rusiei contra Ucrainei. A adoptat sanctiuni fara precedent impotriva economiei Rusiei si pentru contracararea capacitatilor de continuare a agresiunii. Pentru a avea succes, aplicarea sanctiunilor necesita un efort constant, iar decizia de astazi este un instrument esential pentru a garanta ca va fi stopata orice tentativa de evitare a sanctiunilor", a declarat Pavel Blazek, ministrul Justitiei din Cehia, tara care exercita Presedintia semestriala a Consiliului UE.

Principala vizata de masura este Ungaria. Acum cateva luni, autortitatile de la Budapesta aveau pusa sub interdictie o suma infima, de cateva mii de euro, apartinand unor persoane vizate de masurile europene.

Sursa : www.mediafax.ro