17 sep 2021 - UE

UE va propune Marii Britanii sa participe la un parteneriat in domeniul apararii

Uniunea Europeana va propune Marii Britanii sa participe la un parteneriat in domeniul apararii si securitatii, pe fondul nemultumirilor Guvernului de la Londra in relatia cu Statele Unite, mai ales dupa criza provocata de retragerea militara din Afganistan.

Propunerea Uniunii Europene va fi facuta prin intermediul premierului Olandei, Mark Rutte, in cursul intrevederii de la Downing Street cu omologul sau britanic, Boris Johnson, afirma surse citate de cotidianul The Times.

Premierul Boris Johnson a refuzat anul trecut negocierile cu Bruxellesul pe tema apararii in contextul retragerii Marii Britanii din UE (Brexit), dar europenii cred ca acum Guvernul de la Londra este mai deschis cooperarii, pe fondul nemultumirilor fata de comportamentul Administratiei Joseph Biden, criticata din cauza retragerii militare din Afganistan.

Initiativa este sustinuta de Franta si Germania, iar unii oficiali UE sunt convinsi ca Guvernul Boris Johnson este mai receptiv acum, in contextul tensiunilor cu Statele Unite.

"Criza din Afganistan faciliteaza noi negocieri pe tema cooperarii europene in domeniul apararii, de preferinta implicand si Marea Britanie. De la producerea Brexit, nu prea multi lideri europeni au avut contacte cu Boris Johnson. Dar este important sa analizam situatia geopolitica fara a fi divizati si este nevoie de cooperare cu Marea Britanie", a declarat un diplomat european, sub protectia anonimatului.

Sursa : www.mediafax.ro