16 sep 2021 - UE

UE va intensifica implicarea in zona Indo-Pacifica, noul centru de interes economic si geopolitic

Uniunea Europeana a prezentat, joi, o strategie care prevede intensificarea activitatilor in zona Indo-Pacifica, ,,centrul de gravitatie al lumii" din punctul de vedere al intereselor economice si politice.

Comisia Europeana si Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles, au prezentat joi Noua Strategie UE de cooperare in zona Indo-Pacifica.

,,Greutatea economica, demografica si politica a regiunii Indo-Pacifice este in curs de extindere, de pe coastele de est ale Africii pana in statele insulare din Pacific. Prin propunerile facute astazi si ghidati de valorile noastre, oferim un parteneriat extins pentru avansarea comertului, investitiilor si conectivitatii, abordand in acelasi timp provocarile globale comune si consolidand ordinea internationala bazata pe reguli", a declarat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

,,Centrul de gravitatie al lumii se indreapta spre zona Indo-Pacifica, atat in termeni geoeconomici, cat si la nivel geopolitic. Viitorul UE si cel al zonei Indo-Pacifice sunt interconectate. Uniunea Europeana este deja principalul investitor, principalul partener de cooperare pentru dezvoltare si unul dintre cei mai mari parteneri comerciali din regiunea Indo-Pacifica. Angajamentul nostru are rolul mentinerii unei regiuni Indo-Pacifice deschise pentru toti, prin crearea unor parteneriate puternice si durabile de cooperare in chestiuni precum tranzitia ecologica, guvernarea in zona oceanelor, agenda digitala, securitatea si apararea", a afirmat, la randul sau, Josep Borrell Fontelles.

,,Uniunea Europeana si zona Indo-Pacifica sunt puternic interconectate, avand multe interese comune si legaturi solide, de la comert la investitii in cercetare si inovare, dezvoltare sustenabila, contracararea schimbarilor climatice, protejarea biodiversitatii si securitatea. UE intensifica implicarea in regiunea Indo-Pacifica. Aceasta regiune are o importanta strategica din ce in ce mai mare pentru Europa. Greutatea sa in ascensiune la nivel economic, demografic si politic o face un interlocutor-cheie in configurarea ordinii internationale bazate pe reguli si in abordarea provocarilor globale. UE isi propune sa contribuie la stabilitatea regiunii, la prosperitate si dezvoltare sustenabila, in conformitate cu principiile democratiei, statului de drept, drepturilor omului si legislatiei internationale", anunta Serviciul European de Actiune Externa (EEAS), intr-un comunicat postat pe site-ul propriu, vizualizat de MEDIAFAX.

UE a prezentat Strategia fata de zona Indo-Pacifica in contextul in care Australia, Statele Unite si Marea Britanie au semnat un nou parteneriat strategic. In cadrul noului parteneriat (AUKUS), Statele Unite si Marea Britanie vor furniza Australiei submarine cu propulsie nucleara. China a denuntat lansarea unei curse a inarmarii, acuzand SUA, Marea Britanie si Australia de periclitarea securitatii regionale.

,,Parteneriatul de securitate AUKUS demonstreaza si mai mult necesitatea unei abordari comune a UE intr-o regiune de interes strategic. O strategie puternica a UE in zona Indo-Pacifica este necesara mai mult ca niciodata. Salut prezentarea strategiei de catre Josep Borrell. Strategia va fi pe agenda summitului Consiliului European din octombrie", a reactionat, prin Twitter, Charles Michel, presedintele Consiliului European.

Principalele elemente ale Strategiei UE in zona Indo-Pacifica

Strategia UE va include finalizarea negocierilor comerciale cu Australia, Indonezia si Noua Zeelanda, reluarea negocierilor pentru un acord de investitii cu India, definitivarea Acordului de Parteneriat Economic cu tarile din estul Africii, posibila reluare a negocierilor comerciale cu Malaysia, Filipine si Thailanda si eventuala negociere a unui acord comercial cu Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

De asemenea, UE analizeaza posibilitati de intensificare a misiunilor militare navale pentru protejarea liniilor de telecomunicatii si a libertatii de navigatie in zona Indo-Pacifica. In plus, sunt prevazute parteneriate de cooperare in domeniul cercetarii cu Australia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelanda si Singapore.

Sursa : www.mediafax.ro