21 sep 2021 - UE

UE va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice, pe fondul disputelor cu SUA

Uniunea Europeana va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice, afirma Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Relatii Interinstitutionale, in contextul recentelor tensiuni cu Statele Unite.

"Salut faptul ca Preseditia slovena a Consiliului UE a decis sa prioritizeze modalitatile de rezilienta si tema autonomiei strategice - lucruri apropiate de inima mea, mai ales in cadrul perspectivelor strategice", afirma Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Relatii Interinstitutionale si Prognoza.

"Un anumit numar de evenimente recente confirma inca o data ca nu exista timp de pierdut", a adaugat vicepresedintele Comisiei Europene.

"Este necesara consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene prin actiuni in zece domenii specifice. Rolul de conducere globala al UE si modalitatile de rezilienta sunt teme aflate in pregatirea reuniunii Consiliului European din octombrie, mai ales in privinta concentrarii pe agenda digitala", a subliniat Maros Sefcovic, conform unui comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene si vizualizat de MEDIAFAX.

Uniunea Europeana este nemultumita de modul in care Statele Unite au decis retragerea trupelor din Afganistan, ceea ce a generat preluarea puterii la Kabul de catre miscarea talibanilor. In plus, Bruxellesul a criticat parteneriatul de securitate semnat de Australia, Marea Britanie si SUA (AUKUS). Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat dur abordarea Administratiei Joseph Biden, acuzand Washingtonul de "lipsa de loialitate". Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a afirmat ca Franta a fost tratata intr-un mod inacceptabil in contextul semnarii parteneriatului de securitate dintre Statele Unite, Australia si Marea Britanie.

Statele Unite, Marea Britanie si Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) in zona Indo-Pacifica, pentru a ajuta Australia sa se doteze cu submarine nucleare de fabricatie americana. SUA, Marea Britanie si Australia au semnalat ca nu este vorba de stationarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleara pentru submarine militare. Franta este profund nemultumita ca, in contextul noului acord, Australia va renunta la un contract pentru achizitionarea de submarine militare franceze. Presedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultari a ambasadorilor Frantei din SUA si Australia. Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat. "Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. In aceasta afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roata la caruta", a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Josep Borrell Fontelles, Inaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, a cerut consolidarea autonomiei strategice europene. "Eu presupun ca un acord de acest fel nu a fost conceput alaltaieri. Necesita un anumit timp; cu toate acestea, noi nu am fost consultati. Aceasta situatie ne obliga, inca o data, sa reflectam asupra necesitatii de a avea ca prioritate autonomia strategica europeana", a afirmat Josep Borrell Fontelles.

Sursa : www.mediafax.ro