03 dec 2020 - UE

UE spera la un acord cu Marea Britanie desi raman "divergente semnificative" in negocierile post-Brexit

Uniunea Europeana spera ca va ajunge la un acord cu Marea Britanie privind relatiile post-Brexit, desi, potrivit oficialilor de la Bruxelles, raman "divergente semnificative" in negocierile cu Guvernul de la Londra, informeaza cotidianul Financial Times.

Cu mai putin de o luna inainte de expirarea tranzitiei post-Brexit, Bruxellesul si Guvernul Boris Johnson depun eforturi pentru depasirea disensiunilor ramase asupra standardelor comune, mediilor de afaceri si cotelor de pescuit.

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a declarat joi, pentru postul de radio Newstalk, ca "sunt sanse mari sa se ajunga la un acord in urmatoarele zile".

Insa diplomati din cadrul Uniunii Europene avertizeaza ca echipa de negociere, condusa de Michel Barnier, se apropie de limitele mandatului in privinta concesiilor. "Nu am impresia ca ne aflam la cateva ore de un acord", afirma un diplomat european.

Stefaan De Rynck, membru al echipei UE de negociere, a admis joi ca raman "divergente semnificative" intre Bruxelles si Londra.

Guvernul Boris Johnson a anuntat, saptamana trecuta, ca va continua pana in ultimul moment negocierile cu Uniunea Europeana, subliniind ca este posibil un acord privind relatiile bilaterale post-Brexit. "Unele persoane ma intreaba de ce mai negociem. Raspunsul meu este ca este sarcina mea sa fac tot posibilul pentru a vedea daca sunt intrunite conditiile pentru un acord. Este tarziu, dar inca este posibila ajungerea la un acord si voi continua discutiile pana cand va fi clar ca nu putem reusi. Dar, pentru a fi posibil, un acord trebuie sa respecte total suveranitatea britanica", a declarat David Frost, negociatorul britanic pe tema Brexit.

Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a anuntat ca Uniunea Europeana este pregatita pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit, atentionand Marea Britanie ca, indiferent de rezultatele negocierilor, partenerii nu au drepturi egale cu statele UE. "Urmatoarele zile vor fi decisive. Uniunea Europeana este bine pregatita pentru scenariul lipsei unui acord post-Brexit, dar sigur ca preferam un acord. Am incredere totala in abilitatile negociatorului-sef al UE, Michel Barnier. Dar un lucru este clar: indiferent de rezultat, trebuie sa fie si va fi o diferenta clara intre a fi membru cu drepturi depline al Uniunii Europene si a fi doar un partener valoros", a subliniat Ursula von der Leyen.

Incheierea fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit ar avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei Marii Britanii, efectele fiind mult mai grave decat cele ale crizei pandemiei, a avertizat Andrew Bailey, guvernatorul Bancii Angliei. "Cred ca efectele pe termen lung ar fi mai ample decat efectele pe termen lung ale crizei Covid-19. Va dura foarte mult ca partea reala a economiei sa se adapteze unor modificari ale actualei deschideri si schimbarii profilului relatiilor comerciale", a declarat Andrew Bailey.

Guvernul Boris Johnson poarta negocieri cu Uniunea Europeana pentru configurarea relatiilor post-Brexit, in contextul in care perioada de tranzitie expira pe 1 ianuarie 2021.

Reprezentantul Frantei in Comisia Europeana, Thierry Breton, comisar pentru Piata Interna, a avertizat recent ca nu va exista niciun acord post-Brexit daca Marea Britanie nu accepta standardele UE. "Eu inteleg foarte bine ca prietenii nostri britanici vor sa beneficieze de pe urma pietei comunitare. Daca britanicii accepta aceste reguli, vor fi bineveniti. Daca nu le accepta, nu va fi niciun acord", a atras atentia Thierry Breton.

Premierul britanic, Boris Johnson, a admis ca este incerta eventualitatea unui acord cu Uniunea Europeana privind relatiile post-Brexit, insa a sustinut ca Marea Britanie oricum va prospera.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. In perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana. Downing Street vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor, in contextul proximitatii geografice dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit.

Sursa : www.mediafax.ro