04 dec 2022 - UE

UE si SUA au gasit solutia pentru a dezamorsa conflictul comercial: "lanturi de aprovizionare puternice" pe ambele maluri ale Atlanticului

Oficialii Statelor Unite şi ai Uniunii Europene se vor angaja să diversifice lanţurile de aprovizionare pentru a atenua o dispută transatlantică legată de un program de subvenţii al SUA care acordă prioritate pieselor fabricate în America pentru vehiculele electrice, potrivit unor documente obţinute de POLITICO.

In cel mai recent proiect care urmeaza sa fie aprobat in cadrul reuniunii de luni a Consiliului UE-SUA pentru comert si tehnologie (TTC), oficialii spun ca preocuparile UE cu privire la Legea americana de reducere a inflatiei ar putea fi potolite printr-o "tranzitie ecologica de sprijin reciproc, cu lanturi de aprovizionare puternice, sigure si diversificate, care sa aduca beneficii intreprinderilor, lucratorilor si consumatorilor de pe ambele parti ale Atlanticului".

Legea privind reducerea inflatiei de 369 de miliarde de dolari a presedintelui Joe Biden stabileste un program urias de subventii pentru vehiculele electrice fabricate in America. Oficialii europeni considera ca este o masura anticoncurentiala si protectionista care incalca normele Organizatiei Mondiale a Comertului, in special intr-un moment in care industria europeana plateste costuri energetice mult mai mari, informeaza .

Ca o potentiala contramasura, marile natiuni producatoare de automobile, precum Franta si Germania, au lansat ideea unei legi de cumparare a produselor europene pentru a atrage fonduri catre producatorii europeni care incearca sa concureze cu firmele americane.

Comisia Europeana a minimalizat optiunea de a declansa subventii uriase pentru industria europeana, vicepresedintele executiv Margrethe Vestager declarand saptamana aceasta ca ar fi ipocrit ca UE sa reflecte programul de subventii al SUA, dupa ce a strigat ca planurile sunt gresite.

Intre timp, Biden i-a spus joi presedintelui francez Emmanuel Macron, aflat in vizita in Franta, ca SUA "nu au intentionat niciodata sa excluda" aliatii globali din uriasul sau program de subventii si ca este increzator ca oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului pot "rezolva unele dintre diferente".

Disputa legata de subventiile americane va plana asupra reuniunii TTC de luni de la Universitatea din Maryland, care reuneste oficiali de rang inalt de la Bruxelles, inclusiv vicepresedintii executivi ai UE Valdis Dombrovskis si Vestager, precum si secretarul de stat american Antony Blinken, secretarul pentru comert Gina Raimondo si reprezentantul pentru comert Katherine Tai.

Sursa : www.mediafax.ro