30 nov 2022 - UE

UE scapa de gazul rusilor ca sa devina dependenta de panourile solare din China

În 2021, panourile solare făcute în China, cel mai mare poluator al lumii, au reprezentat 75% din producţia glo­bală, timp în care producţia din Europa nu a reprezentat decât 2,8%.

In cursa pentru a scapa de gazul rusesc, care a stat la baza constructiei industriale a Germaniei, de exemplu, Europa se scufunda intr-o noua dependenta, cea de panouri solare made in China.

,,Europa se chinuie sa scape de dependenta sa de Rusia, dar risca sa creasca dependenta fata de un alt stat autoritar, China, in goana dupa resurse alternative de ener-gie", se arata intr-o analiza publicata recent de Yahoo Finance.

Anul trecut, UE a importat din afara statelor care compun blocul panouri solare de 11,2 miliarde de euro, cu 40% mai mult fata de 2020, arata cel mai recent raport al Eurostat. Mai departe, statisticile disponibile pe InfoLink, o companie de consultanta din Taiwan, arata ca din ianuarie 2022 si pana in august 2022 valoarea panourilor vandute de China catre Europa a ajuns la peste 16 mld. dolari (15 mld. euro), mai mult decat dublu fata de valoarea de 7,2 mld. dolari de anul trecut. Creste-rea a fost insa cauzata si de scumpirea ma-siva a polysilico-nului, materie prima cheie pentru produ-cerea panourilor, dar si pe fondul cererii semnificative din partea UE.

Sursa : www.mediafax.ro