17 mar 2023 - UE

UE saluta decizia CPI de emitere a unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a salutat vineri decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

"Aceasta actiune constituie inceputul unui proces prin care Rusia sa fie trasa la raspundere", a declarat Borrell, citat de site-ul Tagesschau.de, salutand activitatea Curtii Penale Internationale.

Curtea Penala Internationala (CPI) a anuntat, vineri, emiterea unui mandat de arestare pe numele presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru presupusa responsabilitate in crime de razboi comise in Ucraina de la inceperea invaziei militare ruse. "Astazi, 17 martie 2023, Camera Preliminara numarul II a Curtii Penale Internationale a emis mandate de arestare in cazul a doua persoane, in contextul crizei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin si doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova", comisar prezidential rus pentru Drepturile copiilor, a anuntat instanta judiciara.

Presedintele Rusiei "este suspectat ca ar fi responsabil de crime de razboi, prin deportarea ilegala a populatiei (copii) si transferul ilegal al populatiei (copii) din zone ocupate ale Ucrainei in Federatia Rusa. Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel putin incepand cu data de 24 februarie 2022. Exista motive rezonabile sa credem ca domnul Putin este personal responsabil de crimele mentionate", subliniaza instanta judiciara. Mandatele de arestare au fost emise intr-un caz care are legatura cu o investigatie lansata de procurorii Curtii Penale Internationale (CPI) la cererea Ucrainei, care acuza Rusia ca a deportat fortat mii de copii ucraineni din zonele de conflict.

Rusia a catalogat drept "revoltatoare" si "nula" decizia Curtii Penale Internationale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele presedintelui Vladimir Putin, Moscova amintind ca nu recunoaste jurisdictia instantei internationale.

Sursa : www.mediafax.ro