05 iul 2022 - UE

UE risca sa intre in recesiune. Euro s-a prabusit la minimul ultimelor doua decenii

Marţi, euro s-a prăbuşit la minimul ultimelor două decenii, în condiţiile în care ultima creştere a preţurilor la gazele europene a sporit îngrijorările legate de o recesiune, în timp ce dolarul nu a putut fi oprit, deoarece randamentele titlurilor de stat americane au înregistrat o revenire.

Mai multe monede au fost sub presiune. Scaderea de 1% a euro a dus-o la cel mai slab nivel de la sfarsitul anului 2002. Yenul japonez s-a apropiat din nou de minimul ultimilor 24 de ani, in timp ce coroana norvegiana a scazut cu 1,2%, deoarece lucratorii din sectorul gazelor au intrat in greva, potrivit .

Seful departamentului de cercetare a pietelor globale de la MUFG, Derek Halpenny, a declarat ca riscurile ca Europa sa reintre in recesiune par sa creasca dupa un alt salt mare de 17% al preturilor la gazele naturale atat in Europa, cat si in Marea Britanie.

Seful Bundesbank din Germania, Joachim Nagel, a criticat planurile BCE de a incerca sa protejeze tarile puternic indatorate de cresterea ratelor de imprumut.

"Va continua sa fie foarte dificil pentru euro sa se redreseze in mod semnificativ, in conditiile in care situatia energetica se inrautateste si riscurile pentru cresterea economica cresc in mod notabil", a declarat Halpenny de la MUFG.

In urma acestei vanzari puternice, euro a ajuns la cel mai scazut nivel fata de francul elvetian de cand Banca Nationala a Elvetiei a renuntat la plafonarea monedei in 2015. De asemenea, a scazut si fata de lira sterlina, desi lira are propriile griji economice si politice carora trebuie sa le faca fata in acest moment.

Nici macar dolarul australian nu a reusit sa castige tractiune, in ciuda primei cresteri succesive a ratei dobanzii de 50 puncte de baza din istoria recenta a tarii, care a consfintit, de asemenea, cea mai rapida crestere a ratelor din 1994 incoace.

"Am avut atat de multe banci centrale care au facut cresteri mari, incat acum se vorbeste despre razboaie valutare inverse", a declarat Jane Foley, strategul FX al Rabobank, referindu-se la situatia in care bancile centrale trebuie sa creasca ratele doar pentru a opri scaderea monedelor lor.

"Ar putea deveni ingrijorator" pentru o serie de monede, a adaugat ea, mai ales daca Rezerva Federala a SUA va continua cu cresteri mari ale ratelor in lunile urmatoare, asa cum este de asteptat.

Intre timp, forta dolarului a impins yenul inapoi spre minimul ultimilor 24 de ani. Ultima data a fost la 135,79 pentru un dolar.

Europa de Est a resimtit, de asemenea, presiunea, deoarece tarile sale sunt unele dintre cele mai dependente de gazul rusesc. Principalul indice MSCI EM FX a atins cel mai scazut nivel din noiembrie 2020, monedele legate de euro, cum ar fi forintul maghiar , zlotul polonez si leul romanesc, scazand cu 1,6-2,3% fata de dolar.

"Teama de recesiune devine din nou mai puternica", a declarat Stuart Cole, economist macro sef la Equiti Capital.

Sursa : www.mediafax.ro