21 iul 2021 - UE

UE respinge solicitarea Marii Britanii de renegociere a Acordului Brexit

Uniunea Europeana este de acord cu ideea gasirii de solutii pentru imbunatatirea situatiei din provincia britanica Irlanda de Nord, dar nu va accepta renegocierea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, a declarat miercuri dupa-amiaza Maros Sevcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene.

"Vom continua sa interactionam cu Marea Britanie, inclusiv pe baza sugestiilor formulate astazi. Suntem pregatiti sa continuam cautarea de solutii creative, in cadrul Protocolului, in interesul comunitatilor din Irlanda de Nord. Cu toate acestea, nu vom accepta renegocierea Protocolului", a afirmat Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Relatii Interinstitutionale si Prognoza, conform unei declaratii postate pe site-ul institutiei, vizualizata de MEDIAFAX.

Si Irlanda a respins solicitarea Marii Britanii de renegociere a Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, iar opozitia de la Londra a criticat atitudinea Guvernului Boris Johnson. "Irlanda va analiza foarte atent propunerile britanice. Noi vrem sa fim cat se poate de flexibili si creativi, dar in cadrul limitelor actualului Protocol", a reactionat Thomas Byrne, ministrul irlandez pentru Afaceri Europene.

Louise Haigh, un politician din cadrul Partidului Laburist britanic (centru-stanga, opozitie), a acuzat Guvernul conservator de la Londra ca ar vrea anularea unui acord pe care l-a promovat intens. "Tara se va intreba din nou daca este vorba de rea-credinta sau de incompetenta", a notat politicianul laburist britanic.

Guvernul Boris Johnson a cerut, miercuri, Uniunii Europene suspendarea dispozitiilor vamale prevazute in Acordul Brexit in provincia Irlanda de Nord, intrucat vrea renegocierea conditiilor pentru tranzitul marfurilor. "Credem ca trebuie sa ajungem rapid la un acord privind un moratoriu", a declarat David Frost, ministrul responsabil de Politicile Cabinetului, in cursul unei audieri in Camera Lorzilor, Camera superioara a Parlamentului britanic. "Observam o oportunitate de a proceda diferit, de a gasi o noua directie pentru a incerca sa ne intelegem cu Uniunea Europeana prin negocieri, pentru un nou echilibru in aranjamentele din Irlanda de Nord, in avantajul tuturor", a argumentat David Frost.

Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generala de nemultumire si violente in provincia britanica Irlanda de Nord. Provincia britanica Irlanda de Nord mentine unele reglementari UE, in virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. In ultimele luni au aparut probleme privind transportul marfurilor intre provincia britanica Irlanda de Nord si restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost inchise, dupa ce angajatii responsabili de verificari au primit amenintari.

In contextul retragerii din Uniunea Europeana, Marea Britanie a fost nevoita sa acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord in relatia cu UE pentru a evita aparitia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capat conflictului militar nord-irlandez. Insa mentinerea reglementarilor UE in Irlanda de Nord genereaza probleme privind tranzitul marfurilor spre si dinspre restul Marii Britanii.

Sursa : www.mediafax.ro