28 mai 2022 - UE

UE negociaza pentru achizitionarea in comun de vaccinuri si antivirale impotriva variolei maimutei

Uniunea Europeană lucrează la un acord de achiziţie comună de vaccinuri şi antivirale împotriva variolei maimuţei, în contextul în care cazurile de îmbolnăvire cu această boală virală, de obicei endemică în Africa, se intensifică în Europa şi nu numai, scrie Reuters.

Statele membre au ajuns la un consens pentru ca Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) sa achizitioneze contramasuri medicale in numele lor cat mai curand posibil, a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al Comisiei Europene, confirmand un raport al cotidianului suedez Dagens Nyheter.

UE se afla in discutii pentru a cumpara vaccinul Imvanex de la Bavarian Nordic, precum si antiviralul tecovirimat, dezvoltat de compania americana SIGA Technologies, a precizat ziarul, citandu-l pe coordonatorul suedez pentru vaccinuri, Richard Bergstrom.

Bergstrom a precizat ca nu a fost semnat inca niciun contract cu niciuna dintre firme.

"Dar va merge rapid. Ar trebui sa avem un contract gata intr-o saptamana sau doua si poate cateva livrari limitate in iunie", a declarat acesta, citat de ziar.

Un purtator de cuvant al Bavarian Nordic a confirmat ca HERA a contactat compania daneza de biotehnologie in legatura cu vaccinul sau.

"Am avut mai multe convorbiri cu HERA... nu avem nicio idee cand va exista un acord. Nu depinde de noi sa spunem cand va exista un acord - sunt doua parti implicate", a declarat purtatorul de cuvant.

In cazul in care se va ajunge la un acord, Bavarian Nordic va putea satisface cererea, a adaugat acesta.

Virusul variolei si cel al variolei maimutei sunt strans legate intre ele.

Vaccinul de la Bavarian Nordic are aprobarea oficiala europeana pentru variola, desi medicii il pot prescrie si pentru variola maimutei.

Tratamentul SIGA, tecovirimat - comercializat sub denumirea TPOXX - are aprobare europeana pentru variola, variola maimutei si variola bovinelor.

Oficialii din domeniul sanatatii la nivel mondial au depistat peste 200 de cazuri suspecte si confirmate de infectie virala, de obicei usoara, in aproximativ 20 de tari de la inceputul lunii mai.

Sursa : www.mediafax.ro