24 ian 2022 - UE

UE mentine personalul diplomatic in Ucraina, cerand Statelor Unite sa nu "dramatizeze" situatia

Uniunea Europeană a anunţat, luni, menţinerea personalului diplomatic în Ucraina, distanţându-se de poziţiile Statelor Unite şi Marii Britanii, Bruxellesul argumentând că este necesară evitarea "dramatizării" situaţiei.

Desi Statele Unite si Marea Britanie au anuntat, in contextul tensiunilor cu Rusia, reducerea personalului diplomatic din Ucraina, Uniunea Europeana a semnalat ca nu este necesar acest lucru.

,,Secretarul de Stat american, Antony Blinken, ne va explica motivele deciziei. Noi nu vom proceda in acest fel, deoarece nu cunoastem niciun motiv specific. Nu este necesara dramatizarea situatiei", a declarat luni Josep Borrell Fontelles, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, citat de publicatia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a confirmat ca Berlinul nu va retrage personalul diplomatic din Ucraina. ,,Siguranta personalului diplomatic este prioritara si suntem pregatiti pentru orice situatie, dar nu trebuie sa contribuim la alimentarea incertitudinii, ci trebuie sa sustinem Administratia Ucrainei", a declarat Annalena Baerbock.

,,Sigur ca avem planuri de evacuare, dar nu au fost activate in acest moment", a afirmat, la randul sau, Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei.

Prin aceasta pozitie, Bruxellesul semnaleaza ca nu este iminenta o invazie militara a Rusiei. Uniunea Europeana este nemultumita ca nu participa direct la negocierile dintre Statele Unite si Rusia pe tema arhitecturii de securitate din Europa.

Sursa : www.mediafax.ro