02 dec 2022 - UE

UE interzice siropurile pentru tuse potential periculoase

Siropurile pentru tuse care conţin folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacţie alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunţat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Aceste siropuri, destinate sa trateze tusea uscata atat la copii, cat si la adulti, pot fi periculoase chiar daca sunt consumate cu mult timp inainte de anestezie.

"Utilizarea de folcodina in ultimele 12 luni poate provoca o reactie anafilactica in momentul anesteziei generale, o reactie alergica brusca, severa si care poate pune viata in pericol", a precizat EMA intr-un comunicat citat de AFP.

Decizia va fi aplicata imediat ce va fi aprobata pe cale administrativa.

Aceste medicamente, utilizate inca din anii 1950, au fost vandute pana de curand in Belgia, Croatia, Franta, Irlanda, Lituania, Luxemburg si Slovenia, in special sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol si Broncalene.

Cu toate acestea, autoritatile sanitare franceze au indicat inca din luna septembrie ca autorizatia de introducere pe piata a acestor siropuri a fost retrasa, iar cele aflate deja in farmacii sau centre de sanatate vor fi retrase din circulatie.

In aprilie 2020, in plina epidemie de Covid, al carei simptom principal era tusea uscata, se recomandase, de asemenea, sa nu se foloseasca acest tip de sirop.

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei. Ajuta la suprimarea tusei neproductive si are, de asemenea, un efect sedativ usor, dar si efecte analgezice putine sau deloc. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfina si homocodeina.

Sursa : www.mediafax.ro