24 ian 2023 - UE

UE incearca sa inverseze "declinul alarmant" al numarului de albine si al altor insecte polenizatoare

Uniunea Europeană a anunţat, marţi, propuneri pentru a încerca să inverseze "declinul alarmant" al numărului de albine şi al altor insecte care polenizează culturile din blocul comunitar, inclusiv prin recompensarea agriculturii ecologice.

Comisia Europeana a declarat ca o revizuire a unei initiative din 2017 a UE privind polenizatorii a aratat ca exista lacune si ca este necesar sa se abordeze "provocari semnificative" prin noi masuri.

Propunerea solicita promovarea agriculturii - ecologice sau nu - care protejeaza insectele polenizatoare, reducerea pesticidelor, o mai buna monitorizare a populatiilor de polenizatori si o mai buna conservare a habitatelor, inclusiv in zonele urbane, potrivit .

In joc este o mare parte din productia agricola a Uniunii Europene

Comisia estimeaza ca polenizatorii, in principal albine, dar si molii, gandaci si alte insecte, contribuie cu aproximativ cinci miliarde de euro pe an la productia alimentara a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, practicile agricole intensive, pesticidele, poluarea, schimbarea destinatiei terenurilor, introducerea altor specii si schimbarile climatice au afectat grav populatiile lor.

"In ultimele decenii, insectele polenizatoare au inregistrat un declin dramatic in ceea ce priveste diversitatea si abundenta, multe dintre ele fiind amenintate cu disparitia", a transmis Comisia intr-un comunicat.

Propunerea Comisiei Europene, adresata Parlamentului European si celor 27 de state membre ale UE, urmareste sa inverseze declinul polenizatorilor pana la sfarsitul acestui deceniu. Ea se concentreaza asupra populatiilor salbatice de albine si a altor polenizatori, deoarece UE dispune de alte instrumente menite sa sprijine fermele de albine.

De asemenea, programul este conceput pentru a functiona in paralel cu sistemul de subventii agricole al UE, numit politica agricola comuna, prin recompensarea fermierilor care aplica metode durabile.

Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, a declarat ca, "in cazul polenizatorilor, aceste mici insecte vor defini viitorul naturii si securitatea alimentara pe termen lung".

El a declarat ca spera ca masurile luate de UE pentru salvarea lor "sa poata inspira actiuni similare in intreaga lume".

Sursa : www.mediafax.ro