21 nov 2023 - UE

UE: familia traditionala nu are copii. 75% dintre cupluri nu procreeaza

Criza demografică se extinde în Europa.

Familia traditionala? Este cea fara copii. In Romania, ca si in restul Uniunii Europene, regula este aceea ca nu procreeza, iar acest obicei continua sa fie respectat intr-un mod aproape religios, o arata cifrele.

In ultimii 10 ani, intre 2012 si 2022, numarul familiilor cu cel putin un baiat sau o fata a scazut cu 2,4%, in ciuda faptului ca numarul familiilor a crescut cu 6,9% in aceeasi perioada.

Numarul cuplurilor este in crestere, dar asa raman. Nici vorba de fundite roz sau de panglici albastre. La sfarsitul anului 2022, Eurostat, institutul european de statistica, a inregistrat in jur de 190,5 milioane de familii.

Trei din patru, 75,3% dintre ele (150,1 milioane), nu au copii. O unitate familiala din 10 (12,1%, aproximativ 29,3 milioane de familii) are un singur copil, iar mai putin de o familie din zece (9,3% din totalul UE, aproximativ 18,4 milioane de familii) are doi copii.

La aceasta cifra se adauga 3% din familiile numeroase (trei copii sau mai mult). Tarile de Jos incearca sa iasa in evidenta. Daca regula europeana este sa ai un singur copil, pe teritoriul olandez, cuplurile cu doi copii sunt mai numeroase. O adevarata ,,exceptie" in UE.

Populatia Europei este in scadere. In joc nu este doar supravietuirea europenilor insisi. Modelele economico-productive si cele de securitate sociala sunt din ce in ce mai puternic sub presiune.

Sursa : www.mediafax.ro