17 sep 2021 - UE

UE critica dur parteneriatul SUA-Marea Britanie-Australia si pledeaza pentru consolidarea autonomiei

Uniunea Europeana a criticat dur, vineri, parteneriatul de securitate al Statelor Unite cu Marea Britanie si Australia, argumentand ca acesta este un motiv suplimentar pentru consolidarea autonomiei strategice europene, informeaza agentia Associated Press.

,,Eu presupun ca un acord de acest fel nu a fost conceput alaltaieri. Necesita un anumit timp; cu toate acestea, noi nu am fost consultati", a afirmat vineri Josep Borrell Fontelles, Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate.

,,Aceasta situatie ne obliga, inca o data, sa reflectam asupra necesitatii de a avea ca prioritate autonomia strategica europeana", a subliniat Josep Borrell Fontelles.

Statele Unite, Marea Britanie si Australia au anuntat semnarea unui parteneriat de securitate in zona Indo-Pacifica, pentru a ajuta Australia sa se doteze cu submarine americane cu propulsie nucleara. In contextul noului acord, Australia va renunta la contractul din anul 2016 cu firma franceza Naval Group.

Franta a criticat vehement decizia SUA. ,,Aceasta decizie brutala, unilaterala si imprevizibila ne aminteste foarte mult de ceea ce obisnuia sa faca domnul Trump. Sunt furios si trist. Nu se face asa ceva intre aliati", a reactionat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. ,,Este un atac pe la spate. Noi am creat o relatie de incredere cu Australia, iar acum increderea a fost afectata. Optiunea de a exclude un aliat european si partener precum Franta este ceva ce nu putem decat sa notam si sa regretam", a subliniat ministrul francez de Externe.

Casa Alba sustine ca Administratia Joseph Biden a comunicat cu Franta inaintea semnarii parteneriatului de securitate cu Marea Britanie si Australia, insa Ambasada franceza din Washington a negat acest lucru, semnaland ca a aflat despre parteneriat din presa.

In contextul initiativei Statelor Unite, Marii Britanii si Australiei, Uniunea Europeana a prezentat, joi, propria strategie care prevede intensificarea activitatilor in zona Indo-Pacifica, ,,centrul de gravitatie al lumii" din punctul de vedere al intereselor economice si politice ale Bruxellesului.

Statele Unite au salutat intensificarea rolului tarilor europene in zona Indo-Pacifica, iar secretarul de Stat Antony Blinken a subliniat, joi seara, pe fondul criticilor enuntate de Administratia de la Paris, ca Franta ramane ,,un partener vital".

Sursa : www.mediafax.ro