21 ian 2022 - UE

UE contesta la Organizatia Mondiala a Comertului restrictiile la exportul de lemn impuse de Rusia

Uniunea Eeuropeană a solicitat vineri consultări cu Rusia în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) cu privire la restricţiile la export impuse de această ţară asupra produselor din lemn.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, restrictiile la export constau in cresterea semnificativa a taxelor la export pentru anumite produse din lemn si intr-o reducere drastica a numarului de puncte de trecere a frontierei prin care pot avea loc exporturile de produse din lemn.

,,Restrictiile impuse de Rusia sunt extrem de daunatoare pentru industria de prelucrare a lemnului din UE, care se bazeaza pe exporturile din Rusia, si creeaza o incertitudine semnificativa pe piata mondiala a lemnului. Incepand cu octombrie 2020, cand autoritatile de la Moscova au anuntat aceste masuri, UE a purtat mai multe discutii cu Rusia, fara succes. Masurile au intrat in vigoare in ianuarie 2022", a transmis CE.

Comisia sustine ca, in cadrul OMC, Rusia s-a angajat sa aplice taxe la export de maximum 13% sau 15% pentru anumite cantitati de exporturi. Prin retragerea acestor contingente tarifare, Rusia aplica in prezent taxe la export la un nivel mult mai ridicat, de 80%, si, prin urmare, nu isi respecta angajamentele asumate in temeiul legislatiei OMC.

De asemenea, Rusia a redus numarul de puncte de trecere a frontierei care gestioneaza exporturile de lemn catre UE de la peste 30 la un singur punct (Luttya, in Finlanda).

Consultarile pe care UE le-a solicitat reprezinta prima etapa a procedurilor de solutionare a litigiilor in cadrul OMC. Daca acesea nu conduc la o solutie satisfacatoare, UE poate solicita ca OMC sa instituie un comitet care sa ia o decizie cu privire la acest litigiu.

Sursa : www.mediafax.ro