07 iun 2023 - UE

UE analizeaza o interdictie obligatorie pentru statele membre de a utiliza Huawei in infrastructura 5G

Uniunea Europeană ia în considerare o interdicţie obligatorie pentru statele membre de a utiliza în reţelele lor 5G companii care prezintă riscuri de securitate, inclusiv grupul chinez de telecomunicaţii Huawei, afirmă surse citate de Financial Times.

Masura vine in contextul in care la Bruxelles creste ingrijorarea ca unele guverne nationale trag de timp in aceasta problema, au declarat oficialii pentru .

Doar o treime dintre tarile UE au interzis Huawei in partile critice ale retelelor 5G ale blocului comunitar, in ciuda recomandarilor stabilite de Bruxelles de a exclude furnizorii cu risc ridicat din investitiile in tehnologie, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piata interna, ministrilor telecomunicatiilor din statele membre, la o reuniune de vinerea trecuta. "Acest lucru este prea putin. Si expune securitatea colectiva a Uniunii", a declarat Breton.

Recomandarile, care au fost aprobate in unanimitate de statele membre in 2020, au variat de la cerinte de certificare pana la diversificarea furnizorilor.

Oficiali familiarizati cu acest subiect au declarat ca UE ar putea introduce o interdictie obligatorie pentru companiile considerate a prezenta un risc de securitate, cum ar fi Huawei, daca statele membre, inclusiv Germania, nu aplica recomandarile de la Bruxelles.

Este putin probabil ca noi norme care sa impuna o interdictie sa apara inainte ca mandatul de cinci ani al actualei Comisii Europene sa se incheie in 2024, avand in vedere timpul necesar pentru a obtine sprijinul Parlamentului European si al statelor membre pentru orice noua lege.

Huawei a declarat ca se opune politizarii evaluarii securitatii cibernetice. "Evaluarea riscurilor de securitate cibernetica fara a respecta standardele tehnologice sau excluderea anumitor furnizori din sistem fara o evaluare tehnologica adecvata reprezinta o incalcare a principiilor de corectitudine si nediscriminare si, de asemenea, impotriva legilor si reglementarilor Uniunii Europene si ale statelor sale membre".

Oficialii din Germania si-au exprimat ingrijorarea cu privire la legaturile dintre Deutsche Telekom si Huawei. La inceputul acestui an, Berlinul a declarat ca analizeaza utilizarea componentelor chinezesti in infrastructura sa 5G si daca este necesara o modificare a legii.

Cele mai recente avertismente vin intr-un moment de ingrijorare crescanda in UE cu privire la dependenta sa tehnologica fata de China. La reuniunea de saptamana trecuta cu ministrii telecomunicatiilor, Breton a avertizat asupra riscurilor de a fi prea expusi furnizorilor chinezi. "Principalul meu mesaj catre statele membre a fost acela de a le reaminti necesitatea urgenta de a actiona pentru a evita crearea unor vulnerabilitati majore care ar fi dificil de remediat", a declarat el.

Sursa : www.mediafax.ro