13 ian 2021 - UE

UE aduce insectele mai aproape de farfuriile europenilor. Implicatii pentru mediu si economie

Insectele ies în faţa în ultimii ani drept o sursă de proteină mai sustenabilă, datorită impactului redus pe care l-ar avea consumul asupra mediului, corelat cu valori nutritive ridicate.

Insectele sunt cu un pas mai aproape de farfuriile europenilor, dupa ce autoritatea pentru supraveghere a alimentelor din Uniunea Europeana a decis ca viermele de faina, larva gandacului cunoscut drept Tenebrio molitor sau mealworm, ar putea fi consumat fara probleme de oameni, atat in forma bruta, cat si sub forma de aditiv pudra, conform Bloomberg.

Opinia emisa de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor reprezinta primul pas in drumul autoritatilor spre a aproba vanzarea de gustari, batoane proteice, fursecuri si alte preparate care contin insecte printre ingrediente.

Decizia ar putea aduce un impuls si pentru piata fermelor de insecte, in contextul in care o cercetare a firmei Arcluster estimeaza ca aceasta va creste de 10 ori pana in 2025, cand ar putea depasi 4,1 miliarde de dolari la nivel global.

Piata a inceput sa atraga finantari semnificative si atentia unor gitnti precum Nestle si Cargill. ,,Practic, ne ajuta sa cream o noua sursa de proteine pentru intreaga lume intr-un mod sustenabil. Suntem foarte multumiti de calitatea nutritiva", a declarat Helene Ziv, director in divizia de nutritie din cadrul Cargill.

Aceasta este prima analiza de risc asupra insectelor ca un nou aliment derulata de Autoritatea Europeana, care mai are inca 14 aplicatii in curs de analiza - de la greieri pana la lacuste.

Aprobarea in curs de asteptare a viermelui de faina va aduce oportunitati in piata, este de parere Andrea Germini, liderul echipei responsabile pentru noile alimente din cadrul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor.

Autoritatea a mai atras atentia si asupra faptului ca ar putea exista reactii alergice la unele persoane.

Sursa : www.mediafax.ro