23 ian 2023 - UE

UE adopta noi sanctiuni impotriva Iranului din cauza reprimarii protestelor

Miniştrii de Externe din statele Uniunii Europene au aprobat, luni, noi sancţiuni împotriva Administraţiei din Iran, din cauza acţiunilor de reprimare a demonstranţilor.

"In cursul Consiliului pentru Afaceri Externe, ministrii au adoptat un nou pachet de sanctiuni impotriva Iranului, vizandu-i pe cei responsabili de coordonarea actiunilor de reprimare", a anuntat Presedintia suedeza a Consiliului UE.

"Uniunea Europeana condamna vehement utilizarea brutala si disproportionata a fortei de catre autoritatile iraniene impotriva protestatarilor pasnici", a precizat Presedintia Consiliului UE.

Iranul a fost afectat de proteste violente masive dupa moartea unei tinere, in septembrie 2022, in custodia Politiei moravurilor. Regimul islamist de la Teheran a reprimat brutal protestele si a executat protestatari.

Potrivit unor surse citate de site-ul Tagesschau.de, pe lista persoanelor sanctionate au fost introduse inca 37 de nume, inclusiv ale unor oficiali din cadrul Gardienilor Revolutiei.

Cu toate acestea, Josep Borrell Fontelles, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, a transmis luni Parlamentului European ca Gardienii Revolutiei din Iran nu pot fi catalogati organizatie terorista fara o decizie a unei instante judiciare.

Sursa : www.mediafax.ro