12 aug 2022 - UE

UE a coordonat furnizarea a peste 60 000 de tone de materiale destinate asistentei vitale in Ucraina

UE a coordonat până în prezent, prin intermediul mecanismului său de protecţie civilă, livrarea a 66.224 de tone de bunuri provenind din 30 de ţări şi destinate asistenţei în Ucraina.

Printre bunurile licrate se numara 180 de ambulante, 125 de vehicule pentru stingerea incendiilor, 300 de generatoare electrice, 35 de utilaje grele si patru poduri cu pontoane.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este de departe cea mai ampla, cea mai de durata si cea mai complexa operatiune derulata vreodata prin intermediul mecanismului de protectie civila al UE de la infiintarea sa in 2001, cu o valoare estimata pana in prezent la peste 425 de milioane de euro.

CE noteaza ca, pentru a sprijini aceasta operatiune, au fost infiintate centre logistice in Polonia, Romania si Slovacia, de unde asistenta a fost ulterior directionata direct catre Ucraina.

,,Suntem cu totii ingroziti de atrocitatile comise de Rusia din Ucraina. Prin furnizarea de asistenta de urgenta, putem cel putin sa usuram presiunea imensa asupra sistemelor ucrainene de interventie in situatii de urgenta. Astazi am atins un jalon important - peste 60 000 de tone de bunuri in natura destinate asistentei au ajuns pana in prezent in Ucraina, fiind coordonate prin intermediul mecanismului de protectie civila al UE. Sunt extrem de recunoscator fiecarui stat membru, precum si Norvegiei, Turciei si Macedoniei de Nord, pentru ca au oferit ajutoare pe care le-am canalizat apoi cel mai eficient prin intermediul mecanismului. Aceasta solidaritate este dovada faptului ca UE este alaturi de Ucraina nu numai la nivel declarativ, ci si prin actiuni", a declarat Janez Lenarcic, comisarul pentru gestionarea crizelor.

Sursa : www.mediafax.ro