25 ian 2022 - UE

Transparency International: Romania, printre cele mai corupte trei tari din UE

România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria şi Bulgaria, arată Indicele de Percepţie a Corupţiei 2021 publicat marţi de Transparency International.

Potrivit Transparency International, in ciuda angajamentelor luate la nivel oficial, 131 de state din cele 180 analizate nu au facut progrese semnificative in combaterea coruptiei, in ultimii 10 ani, iar Romania nu face exceptie.

Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) reflecta modul in care experti independenti si din mediul de afaceri percep coruptia existenta in sectorul public din 180 de state si teritorii. Clasamentul este intocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, in care 0 inseamna ,,foarte corupt", iar 100 ,,deloc corupt".

,,Perceptia cu privire la coruptia din sectorul public din Romania este neschimbata de zece ani. Cu doar 45 de puncte din 100, Romania ramane in randul celor trei cele mai corupte tari din Uniunea Europeana, alaturi de Ungaria (43 de puncte) si Bulgaria (42 de puncte). Perceptia asupra coruptiei din sistemul public este similara nu doar de la un an la altul, ci si prin comparatie cu rezultatele din anul 2012, cand tara noastra avea 44 de puncte din 100", au transmis reprezentantii Transparency International.

La nivelul UE sunt insa si state care au inregistrat diferente de peste 10 puncte in ultimul deceniu. Grecia si Italia au castigat cate 13 respectiv 14 puncte in perioada 2012 - 2021. Astfel ca Grecia avanseaza de la 36 de puncte in 2012 la 49 de puncte in 2021, iar Italia de la 42 de puncte in 2012 ajunge in 2021 la 56 de puncte.

La polul opus se afla Cipru si Ungaria, care au pierdut 13 respectiv 12 puncte in ultimul deceniu, ajungand la 53 respectiv 43 de puncte in IPC 2021. Media la nivelul statelor UE ramane la 64 de puncte.

Din analiza TI reiese ca pandemia de COVID-19 a dat guvernelor ocazia sa isi extinda puterea executiva, sa ascunda informatii publice si sa restranga din drepturile cetatenilor. Pandemia a afectat transparenta si responsabilitatea inclusiv la nivelul statelor membre UE, expunand semne de ingrijorare cu privire la pasi inapoi facuti chiar si de tarile din fruntea clasamentului IPC.

In Romania, unul dintre cele mai vulnerabile domenii a fost cel al achizitiilor publice, cu efecte implicit asupra transparentei cheltuielilor publice facute in pandemie. Transparency International Romania readuce in atentia publica Pactele de Integritate, o solutie pentru asigurarea transparentei, eficientei si tratamentului egal in achizitiile publice. Acestea ar permite societatii civile sa poata monitoriza investitiile publice, inclusiv din prisma utilitatii si corectitudinii, ar permite identificarea unor probleme sistemice in legislatia si procedurile de achizitii publice. De asemenea, utilizarea Pactelor de integritate ca instrument de monitorizare a achizitiilor publice reprezinta o solutie viabila pentru a reduce riscurile de frauda si coruptie in domeniu.

Transparency International Romania face urmatoarele recomandari:

Includerea Pactelor de integritate ca mecanism obligatoriu de monitorizare publica a procedurilor de achizitii, de la momentul planificarii pana la executia integrala, pentru toate achizitiile care depasesc pragurile prevazute de lege pentru publicarea in Jurnalul Oficial UE. Introducerea Pactelor de Integritate ca masura in cadrul proiectelor finantate prin fondurile structurale si de investitii. Imbunatatirea SICAP cu informatii necesare pentru a intelege punctele slabe ale sistemului si ale procedurilor de achizitie si pentru a permite formularea unor politici publice coerente in domeniu, care sa remedieze problemele identificate. Transpunerea in legislatia nationala a Directivei UE privind avertizarea in interes public la standarde inalte de conformitate.

Sursa : www.mediafax.ro