25 mai 2022 - UE

Tomac: Integrarea Republicii Moldova in UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luata in discutie

Integrarea Republicii Moldova în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, sub nici o formă, pentru că nu vor accepta statele membre, susţine Eugen Tomac, preşedintele PMP.

,,Republica Moldova se bucura de un larg succes la ora actuala si de o deschidere fara precedent in UE, dar asta nu-i asigura o intrare rapida in cadrul Uniunii Europene. Avantajul Republicii Moldova, spre deosebire de celelalte state, precum Ucraina si Georgia, este ca are si o solutie de rezerva, pe care la un moment dat va trebui sa o discute cu cetatenii ei. Calea integrarii in UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luata in discutie, sub nici o forma, pentru ca nu vor accepta statele membre. UE in schimb poate sa-si deschida portile, din punct de vedere economic, pentru Republica Moldova, pentru a o putea ajuta", a declarat Eugen Tomac la RFI.

Acesta spune ca unirea cu Romania ar putea asigura stabilitatea Republicii Moldova.

,,Insa solutia politica de unire a Republicii Moldova cu Romania ramane calea cea mai sigura si cea mai rapida pe care o poate implementa oricand, atunci cand va dori Republica Moldova sa discute despre securitatea si viitorul cetatenilor sai. Integrarea in UE nu-i garanteaza si evitarea unei invazii din partea Federatiei Ruse. In schimb, unirea pasnica si democratica cu Romania ii asigura Republicii Moldova si stabilitatea din punct de vedere al securitatii, pentru ca este un stat membru NATO", a spus europarlamentarul.

Intrebat de ce ar accepta Romania o unire cu Republica Moldova, din moment ce nu exista o vointa populara clara in acest sens si in conditiile in care in Republica Moldova exista un conflict inghetat in Transnistria si trupe rusesti, eurodeputatul PMP a raspuns: ,,Parlamentul Romaniei in 2018, pe 27 martie, a adoptat o rezolutie, care suna astfel: statul roman este pregatit oricand sa discute cu autoritatile Republicii Moldova proiectul privind unirea Republicii Moldova cu Romania, atunci cand Chisinaul va dori. Aceasta rezolutie a fost votata cu o larga majoritate, doar parlamentarii UDMR s-au abtinut. Deci consens politic exista. Totul este sa avem capacitatea la momentul potrivit sa discutam in termeni de interes national pentru Romania si pentru RepublicaMoldova, atunci cand se va ivi contextul. Eu doar am vrut sa pun accent pe faptul ca acest proiect nu poate fi trecut cu vederea, tinand cont de evolutiile din regiune, care uneori sunt extrem de rapide. Calea integrarii europene nu este impotriva unui asemenea scenariu, care poate fi luat in calcul oricand. Sigur ca pentru asta trebuie sa existe si vointa politica si evident, un suport popular in ambele state".

Sursa : www.mediafax.ro