15 sep 2021 - UE

TikTok, luat in vizor de principala autoritate de securitate a datelor din UE. Aceeasi institutie a amendat recent WhatsApp cu 225 mil. euro

Principala autoritate de securitate a datelor din Uniunea Europeană a deschis două anchete asupra platformei chinezeşti de video-sharing TikTok, decizie luată pe fondul procesării datelor personale ale copiilor şi transferării informaţiilor personale către China, scrie Reuters.

Comisia de Protectie a Datelor din Irlanda, care este autoritatea de top a UE intrucat multe dintre cele mai mari firme tech din lume au birourile regionale in Irlanda, poate impune amenzi de pana la 4% din veniturile inregistrate la nivel global.

In august, aplicatia a anuntat o serie mai stricta de controale de securitate pentru adolescenti, intentionand sa adreseze in acest mod criticile conform carora TikTok nu a reusit sa protejeze copiii impotriva publicitatii ascunse si continutului neadecvat.

Detinuta de compania chineza ByteDance, TikTok a devenit rapid una dintre cele mai populare aplicatii din lume, cu o notorietate extrem de mare in randurile adolescentilor.

Prima ancheta ia in vizor ,,procesarea datelor personale pe fondul setarilor pentru utilizatorii mai mici de 18 ani si masurilor de confirmare a varstei pentru persoanele de pana in 13 ani", reiese dintr-o declaratie a Comisiei.

A doua ancheta se va concentra asupra transferarii de informatii personale catre China, autoritatile urmand sa decida daca ByteDance se conformeaza legilor europene cu privire la date.

Comisia irlandeza a emis luna aceasta o amenda record de 225 de milioane de euro pentru serviciul de mesagerie WhatsApp, detinut de Facebook, sub Regulamentul General de Protectie a Datelor (GDPR), creat de UE in 2018.

Autoritatile din Dublin au efectuat anul trecut 27 de investigatii internationale, incluzand aici 14 anchete lansate asupra Facebook si subsidiarelor sale.

Sursa : www.mediafax.ro