20 sep 2023 - UE

TAXE PENTRU BOGATI? Ciolacu, plan fiscal riscant pentru a multumi UE: taie deficitul cu 200 de taxe, dar ii nemultumeste pe antreprenori

De luni sau de la anu, mai bine de la anu. Mediul de afaceri din Romania obtine ce i s-a promis de la inceput - noile taxe vor intra in vigoare din 2024.

Dezbaterile din ultimele luni pe la colturi de surse sunt acum dezbateri publice.

Guvernul isi asuma in sfarsit pachetul de austeritate: 200 de taxe noi, cresteri fiscale sau alte masuri,

Efectele? 16 miliarde de lei in plus la bugetul de anul viitor, din care bineinteles, 3 miliarde vor fi din economii.

Despre impactul masurilor fiscale ale guvernului Ciolacu, explica :

,,Intr-adevar, guvernul isi asuma noile masuri fiscale, dar din pacate, mediul economic suporta nota de plata aferente masurilor fiscale respective. Hei bine, cu siguranta ocupa o parte a mediului economic si ma refer la companiile private, ca despre ele este vorba in special, in cea mai mare parte a masurilor adoptate, vor resimti din plin, in special microintreprinderile...".

spune daca masurile fiscale propuse de premierul Marcel Ciolacu si de ministrul Finantelor Marcel Bolos, aspru criticate de mediul de afaceri si de fostul partener de guvernare, Kelemen Hunor, liderul UDMR, sunt sau nu necesare.

,,In primul rand, amintim contextul in care se iau aceste masuri, respectiv deficit bugetar foarte mare, 5,5% din PIB, ce s-a negociat cu UE, si cu mult peste acel maxim 3 % din deficitul bugetar acceptat de tratatul de aderare al UE, care si acel 3% trebuie sa fie printr-o exceptie, cand e un an mai prost. La noi, avem deficit bugetar de foarte multi ani'.

Sursa : www.mediafax.ro