02 dec 2022 - UE

Tarile UE discuta un plafon mai mic pentru pretul gazelor

Tarile Uniunii Europene vor lua in considerare vineri o propunere de plafonare a pretului la gaze putin mai mica decat cea de la Bruxelles, pe care unii o considera prea mare, o mana de tari insistand pentru o limita si mai mica, arata documente consultate de Reuters.

Tarile Uniunii Europene incep vineri seara negocierile privind propunerea Comisiei Europene de plafonare pentru limitarea cresterii preturilor la gaze si se grabesc sa ajunga la un acord pana pe 13 decembrie.

Saptamana trecuta, Comisia a propus un plafon al pretului la gaze care ar intra in vigoare daca pretul la gaze din prima luna al Title Transfer Facility (TTF) ar depasi 275 de euro pe megawatt-ora timp de doua saptamani si ar fi cu 58 de euro mai mare decat un pret de referinta al gazelor naturale lichefiate timp de 10 zile.

Unele tari au criticat propunerea initiala a UE, sugerand, printre altele, ca aceasta a fost conceputa cu un pret atat de ridicat si cu criterii atat de stricte incat plafonul nu ar fi fost niciodata activat si, prin urmare, nu ar fi reusit sa protejeze economiile lor de cresterile de pret.

Vineri, tarile vor examina o propunere revizuita a Republicii Cehe, care detine presedintia rotativa a UE, care ar reduce limita la 264 de euro/MWh si ar cere ca preturile sa ramana peste acest nivel timp de cinci zile de tranzactionare, in loc de doua saptamani, pentru a declansa plafonul.

Propunerea revizuita, consultata de Reuters, ar extinde, de asemenea, plafonul pentru a acoperi nu numai contractul de gaz pe prima luna, asa cum a propus Comisia, ci si contractele cu date de expirare de pana la un sfert de an.

Dar tarile inca nu sunt de acord cu privire la plafonarea totala a preturilor, in timp ce cel putin cinci tari fac presiuni pentru un plafon si mai mic.

Intr-un document transmis saptamana aceasta celorlalte state membre ale UE, Italia, Polonia, Grecia, Belgia si Slovenia au propus doua optiuni: fie un plafon de pret fix mult mai mic, de 160 de euro/MWh, fie un "plafon de pret dinamic" care ar putea fluctua in functie de preturile de referinta existente pentru gazele naturale lichefiate.

Cu toate acestea, cateva tari, printre care Germania si Tarile de Jos, avertizeaza ca plafonarea preturilor ar putea ingreuna atragerea de catre Europa a unor livrari de gaze atat de necesare de pe pietele globale.

Preturile la gaz in UE au crescut vertiginos in acest an, deoarece Rusia a redus livrarile de gaz catre Europa in urma invaziei sale in Ucraina, ceea ce a determinat guvernele sa cheltuiasca sute de miliarde de euro pentru a-si proteja economiile de cresterea brusca a costurilor energiei.

Insa, desi tarile UE au convenit deja asupra unei serii de masuri de urgenta in domeniul energiei, inclusiv asupra cerintelor de umplere a depozitelor de gaze pentru a se pregati pentru iarna, diplomatii se asteapta la negocieri dificile privind plafonarea preturilor, iar unii se indoiau ca se va putea ajunge la un acord la timp pentru reuniunea din 13 decembrie, cand ministrii energiei din tarile UE vor trebui sa il aprobe.

Sursa : www.mediafax.ro