04 feb 2023 - UE

Summitul UE-Ucraina: ucrainenii vor discuta cu Comisia de la Venetia despre minoritatile din tara lor

Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneţia şi să consulte minorităţile în chestiunea drepturilor minorităţilor şi legii minorităţilor, aşa cum reiese din declaraţia comună UE -Ucraina adoptată vineri la summitul UE-Ucraina.

Surse guvernamentale sustin ca paragraful privind minoritatile din declaratia comuna a fost introdus ca urmare a demersurilor Romaniei.

,,UE si Ucraina si-au reiterat angajamentul de a respecta pe deplin drepturile persoanelor apartinand minoritatilor, asa cum sunt consacrate in conventiile ONU si ale Consiliului Europei si protocoalele aferente. In acest sens, Ucraina va continua sa se consulte si sa coopereze cu Comisia de la Venetia si va continua dialogul de substanta cu reprezentantii persoanelor apartinand minoritatilor, inclusiv asupra legislatiei conexe. UE este pregatita sa asiste Ucraina in continuare in eforturile sale de reforma si in implementarea acestora", scrie in documentul semnat de liderii UE si ai Ucrainei.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si MAE au cerut ucrainenilor in mai multe randuri sa respecte opinia Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste legea minoritatilor si sa consulte adecvat comunitatea de romani.

Sursa : www.mediafax.ro