09 iun 2018 - UE

Summitul G7 din Canada: SUA si UE vor discuta in urmatoarele saptamani despre comertul bilateral

Statele Unite şi Uniunea Europeană au stabilit că vor purta în următoarele două săptămâni un dialog cu privire la situaţia comerţului dintre cele entităţi, a declarat un oficial francez prezent la Summitul G7 din Canada, relatează Reuters.

,,Principiul dialogului a fost convenit in aceasta dupa-amiaza, toata lumea a fost de acord, inclusiv presedintele Donald Traump", a declarat un oficial francez prezent la discutii.

In timp ce liderii G7 au incercat sa-l convinga pe presedintele american cu date despre importuri si exporturi, in incercarea de a-i schimba convingerile, Trump a ramas ferm pe pozitii spunand ca Statele Unite se sunt dezavantajate de comertul international.

Se pare insa ca Trump a schimbat tonul discutiei dupa o intalnire cu presedintele francez Emmanuel Macron, spunand ca liderul francez ajuta la rezolvarea problemelor comerciale.

,,Se va intampla ceva. Cred ca va fi foarte pozitiv", a precizat Trump, fara sa ofere mai multe detalii.

Partenerii comerciali ai Statelor Unite s-au aratat indignati de decizia presedintelui Donald Trump de a impune taxe suplimentare asupra importurilor de otel si aluminiu din Canada, Uniunea Europeana si Mexic, ca parte a agendei ,,America First", iar ca rezultat a acestei decizii, unele tari au retaliat cu taxele proprii importurile din SUA.

Secretarul de stat pentru Comert al SUA, Wilbur Ross, a anuntat joi 31 mai intrarea in vigoare din data de 1 iunie a taxelor vamale la importuri de 25% pe otel si de 10% pe aluminiu impuse Uniunii Europene, Mexicului si Canadei, relateaza Reuters.

In acelasi timp, partea americana s-a aratat dispusa sa continue negocierile cu partile implicate, Wilbur Ross precizand: ,,Asteptam cu nerabdare continuarea negocierilor, atat cu Canada si Mexic pe de o parte, cat si cu Comisia Europeana pe de alta, intrucat sunt multe alte probleme care trebuie rezolvate".

Negocierile dintre Comisia Europeana si Statele Unite nu au avut succes, in ciuda disponibilitati la concesii - cel putin la nivel retoric - aratata de ministrul german al Economiei, Peter Altmaier. Acesta, la inceputul saptamanii, preciza ca ,,trebuie sa evitam taxe mai mari, daca este posibil, si asta inseamna ca suntem dispusi sa fim de acord cu punctele americane care sunt necesare intereselor noastre mutuale".

Taxele vamale de 25% pe otel si de 10% pe aluminiu intra in vigoare la doua luni dupa semnarea ordinului de impunere a lor de catre presedintele american Donald Trump. Ulterior, Uniunea Europeana a beneficiat de o scutire pe parcursul lunii aprilie, prelungita si in mai.

Summitul liderilor Grupului tarilor puternic industrializate (G7) are loc in perioada 8-9 iunie in Quebec, Canada, iar principalele discutii privesc provocarile globale privind economia, politica externa sau egalitatea de gen si mediu.

Liderii se reunesc in formula G7 din anul 2014, ca urmare a incalcarii de catre Federatia Rusa a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei.

Sursa : www.mediafax.ro